Συνεχίζεται η συρρίκνωση των χορηγήσεων στον Ιδιωτικό τομέα παρά τις υποσχέσεις των Τραπεζιτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 3,9% τον Αύγουστο έναντι υποχώρησης 4,0% τον Ιούλιο.

Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,5% μετά από πτώση 4,6% ένα μήνα νωρίτερα. Τα δάνεια προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα υποχώρησαν με ρυθμό 3,6% έναντι συρρίκνωσης 3,7% ένα μήνα νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση, στα 162,21 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, κατά το ένα τρίτο περίπου, το διάστημα 2009-2012. Περισσότερα από 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν, ωστόσο, από τα μέσα του Ιουνίου του 2012, μετά τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και της υποχώρησης των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η επιστροφή των κεφαλαίων σταμάτησε ξανά τον Μάρτιο του 2013, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου.