Μέρκελ: Διερευνητικές με τους σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της στις γερμανικές εθνικές εκλογές, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα αρχίσει σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Παρά τον προσωπικό πολιτικό θρίαμβο της Μέρκελ στις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU (με συνολικό ποσοστό 41,5 % των ψήφων) δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική βουλή, καθώς υπολείπονται από αυτό το στόχο κατά πέντε έδρες. Έτσι οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καλούνται να βρουν έναν νέο κυβερνητικό σύμμαχο καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα ( FDP ), με το οποίο συνεργάζονταν κυβερνητικά από το 2009, δεν μπήκε στη γερμανική Κάτω Βουλή.

Η καγκελάριος Μέρκελ, επομένως θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD ), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές ( με το 25,7 % των ψήφων ), στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων για τη δημιουργία του αποκαλούμενου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 (11:00 GMT ), σε ένα παρακείμενο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και με τους Πράσινους, ακόμη και αν κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων φαίνεται σχεδόν απίθανη.

Η ηγέτης των συντηρητικών υποσχέθηκε να κάνει μια δίκαιη συζήτηση. «Έχουμε μια κοινή ευθύνη για να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε την Πέμπτη στο περιθώριο των εορτασμών για την 23η επέτειο της γερμανικής επανένωσης .

Η εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού, η αύξηση των φόρων στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των υποδομών, θα είναι πιθανώς τα καίρια ζητήματα για μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συντηρητικοί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται, σε πρώτη φάση, να ανοίγουν το το δρόμο για μια αλλαγή στη θέση τους.
ΑΜΠΕ