Ελλάδα κι άλλες 5 χώρες ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, ETS2

Αναβολή εφαρμογής, Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, ETS2, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία,

Οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του ETS και την περαιτέρω αναβολή του ETS2 συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις έξι χώρες να προετοιμάζουν την κοινή παρέμβασή τους και τους ηγέτες της ΕΕ να διαπραγματεύονται το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

    Κοινή επιστολή ετοιμάζουν Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία – Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε στη Σύνοδο Κορυφής για κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης και ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την αναβολή της εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS2) τουλάχιστον έως το 2030 επιδιώκουν έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αναβολή της εφαρμογής του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ETS2, τουλάχιστον έως το 2030 σχεδιάζουν να ζητήσουν έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί πιέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για αλλαγές στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία προετοιμάζουν κοινή επιστολή με την οποία θα ζητούν την περαιτέρω μετάθεση της εφαρμογής του ETS2, επικαλούμενες την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και τις διαφορές στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών.

Την πληροφορία μετέφεραν στο Politico πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται μετά την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετάθεση της εφαρμογής του ETS2 από το 2027 στο 2028. Ωστόσο, οι έξι χώρες επιδιώκουν ακόμη μεγαλύτερη αναβολή, τουλάχιστον έως το 2030.

Η υπό διαμόρφωση επιστολή αποτελεί επίσης απάντηση σε αίτημα που διατύπωσαν το πρωί οι σκανδιναβικές χώρες για στήριξη του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
επιμέλεια: Σπύρος Γκανής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr