ΥΠΟΙΚ: Αύξηση 68% στις κατασχέσεις!

Μακροβούτι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια αλλά και στις ημερήσιες εισπράξεις 81.582 φορολογουμένων έχει κάνει στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η Εφορία... μετά τις μαζικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιστράτευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να ανασάνει ο προϋπολογισμός.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το euro2day.gr, κατάφεραν να αυξήσουν κατά 68% τις κατασχέσεις με ανάλογη επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Από την άλλη βέβαια 81.582 φορολογούμενοι πιάστηκαν στο εννιάμηνο στα δίχτυα των κατασχέσεων, έναντι 48.589 φορολογουμένων στο εννιάμηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2012.

Τα πράγματα για τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι απλά. Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές μέσω ταχυδρομείου και προειδοποιήσεις κατασχέσεων, ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει την οφειλή του, τότε η εφορία «βάζει χέρι» σε ό,τι της επιτρέπει ο νόμος.

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποδοτικές, καθώς οδηγούν λεφτά απευθείας στο ταμείο με πέντε τρόπους:

* Τράπεζες. Η εντολή διαβιβάζεται από τις εφορίες στις τράπεζες με δικαστικό επιμελητή, η τράπεζα ανοίγει το λογαριασμό και αποδίδει στην Εφορία ότι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης, στο πλαίσιο των προστατευτικών διατάξεων για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25%, υπό τον όρο ότι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 5 ευρώ.

* Ενοίκια. Αντί η εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητά τον ενοικιαστή. Όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην Εφορία και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.

* Λογιστήρια. Αν εργαζόμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, η Εφορία έχει δυνατότητα να κάνει κατάσχεση μέρους του μισθού απευθείας από το λογιστήριο του εργοδότη. Αυτή η κατηγορία κατασχέσεων βέβαια είναι σχετικά περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι ο νόμος προστατεύει από κατασχέσεις μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ και αυτού του επιπέδου οι αποδοχές πλέον, σπανίζουν...

* Ταμείο. Αποτελεί τη νέα «μόδα». Οι ελεγκτές κάνουν κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων απευθείας από το ταμείο των επιχειρήσεων. Κάπως έτσι πρόσφατα σε γνωστό φούρνο της Βάρκιζας έγινε κατάσχεση των ημερήσιων εισπράξεων της τάξεως των 5.000 ευρώ.

* Πελάτες. Αναζητούνται οι πελάτες επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόκειται να πληρώσουν χρήματα σε οφειλέτες της εφορίας με ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα χρήματα αλλάζουν δρόμο και πάνε απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου.
της Έλενας Λάσκαρη στο euro2day.gr