Στέφεν Ζαίμπερτ: Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά "δεν είναι ραντεβού διαπραγματεύσεων"

Όπως δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η συμμετοχή του κ. Σαμαρά σε ένα συνέδριο της εφημερίδας Süddeutsche στη γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί μια «καλή ευκαιρία για μια συνομιλία», προκειμένου... «να ακούσει η καγκελάριος με μεγάλο ενδιαφέρον από τον ίδιο για την πολιτική, την οικονομική και την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα”. Αντιδρώντας έμμεσα σε φημολογίες ελληνικών ΜΜΕ που θέλουν τον κ. Σαμαρά να διαπραγματεύεται με την καγκελάριο, ενδεχόμενες ελαφρύνσεις, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι “σε περίπτωση που υπάρχουν εσφαλμένες προσδοκίες” τότε θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η συνάντηση των δύο “δεν είναι ραντεβού διαπραγματεύσεων.”

Ο Στέφεν Ζαίμπερτ επανέλαβε ακόμη μια φορά την στερεότυπη πλέον απάντηση που δίνει η γερμανική κυβέρνηση σε σχετικές ερωτήσεις:
-αναφορικά με την πορεία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων εταίρος της Ελλάδας είναι η τρόικα και όχι κυβέρνηση κράτους μέλους της ευρωζώνης,
-η Γερμανία είναι “εταίρος της Ελλάδας σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο,”
-αναγνωρίζει τα βάρη που σηκώνει ο ελληνικός λαός, αλλά πιστεύει ότι ο δρόμος που έχει χαραχτεί είναι αυτός που όχι μόνο έχει επιφέρει τις πρώτες επιτυχίες, αλλά είναι και αυτός ο οποίος “θα οδηγήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε μια καλή, σταθερή και βιώσιμη” ανάπτυξη.

Παροχή στήριξης στην τρόικα

Στέφεν Ζάιμπερτ
Στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ υπερασπίστηκε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν συμμετέχουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Πρόκειται για τους πλέον αρμόδιους θεσμούς “στον πλανήτη μας” για να χειριστούν τόσο ζητήματα κρατικών προϋπολογισμών και ελλειμμάτων όσο και μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Κότχαουζ παραδέχτηκε ότι στην τρόικα επικρατούν εν μέρη διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτές είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί μια “ολοκληρωμένη προσέγγιση”. Επίσης είναι σωστό ότι “αρκετές φορές τα αρχικά προγνωστικά για την Ελλάδα έπρεπε να αναθεωρηθούν.” Μια από τις αιτίες για αυτό ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν άγνωστες ως τότε καταστάσεις. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι με ελληνική ευθύνη άργησαν να εφαρμοστούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα μέτρα. Στη συνέχεια ο Μάρτιν Κότχαουζ επέμενε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν ευελιξία όταν έπρεπε καλυφθούν αργοπορίες.”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εξετάσει την δραστηριότητα της τρόικας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι όλα τα ως τώρα προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα είναι νομιμοποιημένα από αποφάσεις θεσμικών οργάνων όπως η Κομισιόν, εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης. Άλλωστε τα τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υπενθύμισε ο κ. Κότχαουζ, εφαρμόζονται μετά από αποφάσεις της ελληνικής βουλής.

Στήριξη για την Ελλάδα και μετά 2014

Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ιρλανδίας ο Μάρτιν Κότχαουζ τόνισε ότι η Γερμανία “κάνει το
παν” για να έχει και η Ελλάδα την ίδια επιτυχία με το δικό της πρόγραμμα που τελειώνει τέλος του 2014. Το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα οικονομική στήριξη αυτό θα κριθεί στα μέσα του επόμενου έτους όταν θα γίνει ο απολογισμός του τρέχοντος προγράμματος. Πάντως, ο κ. Κότχαουζ σημείωσε ότι όλα τα προγνωστικά λένε ότι “φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ”.
Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δείξουν αλληλεγγύη οι ευρωπαίοι εταίροι εφόσον η Ελλάδα αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα είπε τα εξής: “Εμείς πάντα επιμέναμε να επιδείξει η Ελλάδα αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι σαφώς το αντίτιμο στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων.”
Παναγιώτης Κουπαράνης, Deutsche Welle