Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αδύνατον να λειτουργεί σε τρεις …εκκλησιές

Την περασμένη Δευτέρα, έκανε ακόμα ένα «πέρασμα» από την Ουάσιγκτον - από τα πολλά των τελευταίων ετών- ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Bulent Arinc, ο οποίος παρουσίασε τη …νέα Τουρκία στο Κάρνεγκι, ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου.

του Μιχάλη ΙΓΝΑΤΙΟΥ από το mignatiou.com

Τις ίδιες ημέρες, επισκέφθηκαν το Κογκρέσο και τα γραφεία αμερικανικών “δεξαμενών σκέψης”, αντιπρόσωποι του τουρκικού Κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόσωποι των εταιρειών που έναντι τιμήματος μερικών εκατομμυρίων δολαρίων εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η Ελλάδα απουσιάζει σε μία εποχή που παίζονται σοβαρά πολιτικά και διπλωματικά παιγνίδια στην Ουάσιγκτον, με πρωταγωνιστές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις εξελίξεις στη χώρα μας. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σήκωσε ψηλά τον πήχυ στην αντιπαράθεσή του με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στην Ουάσιγκτον εν μέσω φημών ότι η Αγκυρα αλλάζει θέση στο συριακό, υπό το βάρος της αποτυχίας στον στρατιωτικό τομέα και του μισού εκατομμυρίου προσφύγων, που επιβαρύνουν τον τουρκικό προϋπολογισμό. Ηδη οι Κούρδοι της Συρίας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς την ανακήρυξη της αυτονομίας τους, που για την Τουρκία είναι ανάθεμα.

Μετά τις συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, ο κ. Νταβούτογλου μάζεψε τους δημοσιογράφους και τους …αποκάλυψε με μεγάλη χαρά ότι οι Αμερικανοί υπουργοί δεν έθεσαν το θέμα της αγοράς του κινεζικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HQ-9. Ελεγε ψέματα…

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να τον διαψεύσει και άλλη αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε πως η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία βρίσκεται στην αμερικανική μαύρη λίστα και το εν λόγω σύστημα δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Τελεία και παύλα. Το μήνυμα ήταν καθαρό και ηχηρό για να φτάσει μέχρι την Αγκυρα.

Την περασμένη εβδομάδα νοιώσαμε ότι μύριζε …μπαρούτι στην πόλη. Υπουργοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί πήγαιναν και έρχονταν και όπως διαπίστωσε ένας καλός συνάδελφος μέσα σ’ αυτό το «χαμό» δεν ήταν πουθενά η Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας δεν έχει επισκεφθεί ακόμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου μπαινοβγαίνουν καθημερινά ομόλογοί του. Και μην νομίζετε ότι τον σνομπάρει ο Αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι. Ο δικό μας υπουργός είναι αυτός που δεν έχει χρόνο και το εννοώ…

Χωρίς ίχνος αιχμής για κανένα, και ειδικά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι φανερό πλέον ότι η χώρα χρεάζεται υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα ασχολείται μόνο με την εξωτερική πολιτική, σε 24ωρη βάση.

Ο κ. Βενιζέλος είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Οι σοφοί του χωριού λένε πως ένας παπάς δεν μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο εκκλησιές, πόσο μάλλον σε τρεις, όπως στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου…