Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC: «Στόχος της Τρόικα είναι να ζητά η Ελλάδα συνεχώς χρήματα»

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, («Creditors want Greece to ‘always need money’») επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, λόγω της δομής του προγράμματος διάσωσης που εφαρμόζεται στη χώρα.

Η τραγωδία, τόνισε, είναι ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται συνεχώς χρήματα, ώστε να μπορεί να ασκείται πίεση προς τη χώρα για την προώθηση των λεγόμενων, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα ωστόσο αυτά, όπως υποστήριξε, οδηγούν σε περεταίρω λιτότητα, μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν τους φόρους. Παράλληλα το χρέος αυξάνεται και καθίσταται ολοένα λιγότερο βιώσιμο. Σε έξι μήνες θα μπορούσαμε να έχουμε την ίδια συζήτηση, σημείωσε.

Δήλωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση, για εκλογικούς λόγους, προσπαθεί να αποσπάσει κάτι από την Γερμανία, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που να αφορά στη μείωση του χρέους, είτε με ένα νέο «κούρεμα», είτε με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, είτε με την μείωση των επιτοκίων.

Σε σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αυτή αποσκοπεί στο τέλος των πολιτικών λιτότητας, καθώς όπως απέδειξε και η κρίση της δεκαετίας του ’30 καμιά χώρα δεν μπορεί να βγει από την δύνη του χρέους με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όπως επεσήμανε όλες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν να αυξάνεται το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται.

Video CNBC  »»»
πηγή: mignatiou.com