Πιέσεις ΔΝΤ για σχέδιο δανεισμού με προκαταβολική επιβολή απωλειών σε κατόχους ομολόγων

Το ΔΝΤ, πεπεισμένο ότι η ΕΕ έσφαλε εξαναγκάζοντας δανειολήπτριες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να επωμιστούν σχεδόν εξολοκλήρου το βάρος της οικονομικής τους ανάκαμψης, ασκεί σήμερα σημαντικές πιέσεις για ένα σχέδιο... που θα επιβάλλει εκ προοιμίου απώλειες στους κατόχους ομολόγων την επόμενη φορά που ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης αιτηθεί δάνειο.

Αυτό υποστηρίζει ο Landon Thomas Jr. σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «I.M.F. Shifts Its Approach to Bailouts».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο δημοσιογράφος, το ΔΝΤ, λόγω του ρόλου του στις αποτυχημένες προσπάθειες αφενός να αποτιμηθεί σωστά το βάθος της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, αφετέρου να πεισθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει πλέον μια επιθετικότερη προσέγγιση ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, με στόχο να αμβλύνει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η συγκεκριμένη πρόταση που επεξεργάζονται παρασκηνιακά κορυφαίοι οικονομολόγοι και νομικοί του ΔΝΤ αντιμετωπίζει την έντονη αντίσταση όχι μόνο του τραπεζικού λόμπυ, αλλά και των Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής, πρόσφατα δε, της αμερικανικής κυβέρνησης, της μεγαλύτερης χορηγού του Ταμείου.

Η Γερμανία ηγείται της αντίστασης προς την πρόταση για κατανομή του δανειακού βάρους μεταξύ επενδυτών και φορολογούμενων, με τους διαμορφωτές πολιτικής σε Βερολίνο και Φραγκφούρτη να θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που επιβλήθηκε το 2012 ως ένα εφάπαξ γεγονός.

Αντιθέτως, το σχέδιο του ΔΝΤ υποστηρίζεται από ανώτατα στελέχη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου αναπληρωτή Διευθυντή του ΔΝΤ, David Lipton (photo), έγκριτου πρώην αξιωματούχου του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, η πρωτοβουλία εκτιμάται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα εθνικού χρέους ως η καλύτερη σε μια σειρά σκληρών επιλογών για την αντιμετώπιση μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Ο Landon Thomas Jr. καταλήγει επισημαίνοντας ότι για τους οικονομολόγους του ΔΝΤ αν και ήταν αναμενόμενες οι αντιρρήσεις της Γερμανίας στην αναδιάρθρωση χρέους, αρκετή έκπληξη προκάλεσε η αντίσταση της κυβέρνησης Obama, γεγονός που δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και κράτησε την πλειοψηφία των κ-μ της νοτίου Ευρώπης βυθισμένα στην ύφεση.
πηγή: mignatiou.com