ΜΠΡΑΒΟ! Αλλά και στείρα εμμονή σε "μεταρρυθμίσεις" και "λιτότητα"! - Δηλώσεις της αντιπολίτευσης

Με την πρόβλεψη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και την επισήμανση ότι η Κομισιόν θα την βοηθήσει με κάθε τρόπο για να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές, αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα του Αντ. Σαμαρά ότι χώρα μας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εξόδου από την κρίση καθώς την εμπιστεύονται πλέον οι αγορές, ολοκληρώθηκε η χθεσινή τελετή στο Ζάππειο για την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σαμαράς: "Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχασε σε βιοτικό επίπεδο όσο καμία άλλη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
Μπαρόζο: "Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν συνήθειες και οι λαοί να αποδεχτούν τα προγράμματα (λιτότητας)"!
Ρομπάι: "Η οικονομική και κοινωνική αναάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη"
ΣΥΡΙΖΑ: «Η συγκυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της»

Αντ. Σαμαράς: Το δίλημμα είναι «Ευρώπη ή όχι Ευρώπη»

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο μετά την συνάντησή τους στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης». Άφησε την αισιοδοξία του να διαφανεί λέγοντας ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θα διατηρηθεί ενώ «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως η βασική δύναμη που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον ευρωσκεπτικιστική δύναμη ενώ σημείωσε ότι ο αρχηγός του επέλεξε να μη παραβρεθεί στην σημερινή τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση και οι συνέπειες του δημοσιονομικού προγράμματος έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών, που αναζητούν εκτόνωση και σημείωσε ότι υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία. Εν τέλει όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες «ότι θα ψηφίσουν για την χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».

Ζ. Μ. Μπαρόζο: Η επιμονή της Ελλάδας ανταμείβεται



"Η επιμονή ανταμείβεται" δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε, ότι "η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα". Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. "Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία να "αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε", λέγοντας ότι "οι Ελληνες είναι πραγματικοί ήρωες". Επεσήμανε ωστόσο ότι "δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθει η επιτυχία του προγράμματος".

Χέρμαν φαν Ρομπάι: Θα σας στηρίξουμε μέχρι την ανάκαμψη

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι."Η οικονομική και κοινωνική αναάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη", τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε:"Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: "Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή"

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Έλλάδας στην εγκαθίρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Έλληνικής Προεδρίας.

Ευ. Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της


Ως "ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε.", "μετά μάλιστα από τη σκληρή εμπειρία της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός και τη συχνά άδικη διεθνή συζήτηση για την Ελλάδα και τους Έλληνες", χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την ανάληψη από τη χώρα μας, για πέμπτη φορά, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό "αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης".

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

Με βάση τη θέση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά , δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή πεπατημένη των γενικόλογων αναφορών στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, με κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που να διασφαλίζει αυτούς τους στόχους.
Ωμή παραδοχή από Σαμαρά και Μπαρόζο του περιεχομένου και των στόχων των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας που επιβάλλονται στον ελληνικό και κατ' αναλογίαν σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, κατά τις χθεσινές φιέστες σε Ζάππειο και Μέγαρο Μουσικής για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Απείχαν από τις φιέστες σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μοναδικός "εχθρός" για Σαμαρά αλλά και Μπαρόζο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας.

Χρυσή Αυγή - "Άρχισε το τσίρκο Σαμαρά-τοκογλύφων την ώρα που ο ελληνικός λαός πεθαίνει."

H Χ.Α. σε Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι: "Άρχισε το τσίρκο της ξεπουλημένης συγκυβέρνησης, χέρι-χέρι με τους ανθέλληνες τοκογλύφους, την ώρα που χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν από τη φτώχεια. Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για μία ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα σε μία Ευρώπη των εθνών και όχι των τραπεζιτών και των λαθρομεταναστών."

"Στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει σε πολιτικό θάνατο τα ανδρείκελα του μνημονίου και θα δώσει την δύναμη στην Χρυσή Αυγή να διεκδικήσει δυναμικά τα εθνικά μας συμφέροντα." 

ΑΝΕΛ: Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ήλθαν σε μια "άδεια" Αθήνα!

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, με επικεφαλής τον κ. Μπαρόζο, ήλθαν στην Αθήνα και είδαν τους άδειους δρόμους, διότι η κυβέρνηση της τρόικας απαγόρευσε στους Έλληνες πολίτες να διαδηλώσουν και να δείξουν την εξαθλίωσή τους από την πολιτική των τοκογλύφων δανειστών.

Έκρυψαν τους άστεγους, έκρυψαν τους άνεργους, έκρυψαν τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φάρμακα. Δεν μπορούν να κρύψουν πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στην Ελλάδα, βάσει σχεδίου, προκειμένου να αρπάξουν τις περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας μας. Είναι υπόλογοι.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος δεν θα παραβρεθεί στην Επίσημη Τελετή Έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ευρωβουλευτή και αρχηγό του κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, για να συζητήσουν το θέμα των ευρωεκλογών. 

ΚΚΕ: "Με την ελληνική Προεδρία θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ"

Το Γραφείo Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε δελτίο τύπου μεταξύ άλλων τονίζει: "Με την ελληνική Προεδρία θα συνεχιστεί η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η οποία δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά τους λαούς όλων των χωρών, με ή χωρίς μνημόνιο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετεί η ΕΕ από την ίδρυσή της.

Όπως και οι προηγούμενες προεδρίες έτσι και αυτή θα συμβάλλει στην κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, τις περικοπές στην υγεία, την πρόνοια και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Αυτούς τους στόχους υπηρετούν το Σύμφωνο για το Ευρώ, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών που, από τις αρχές του 2014, θα επιβάλλονται με αυξημένη οικονομική επιτήρηση των χωρών και με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών. 

Ο ελληνικός λαός πρέπει να δυναμώσει την αντίθεσή του στις πολιτικές ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου. Να αξιοποιήσει την πολύχρονη πείρα του, που δείχνει ότι η ΕΕ χειρότερη μπορεί να γίνει, καλύτερη όχι. Να δυναμώσει τη Λαϊκή Συμμαχία με στόχο να απελευθερωθεί ο ελληνικός λαός από τα δεσμά της ΕΕ, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις σημερινές εξελίξεις, για το χαρακτήρα της ΕΕ και σήμερα προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. "

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Με μαχητική πορεία "υποδέχτηκε" την έναρξη της ελληνική προεδρίας

Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ "χαιρετίζει τις χιλιάδες διαδηλωτών που αψήφησαν την, χουντικής έμπνευσης, απαγόρευση της αστυνομίας και κατέβηκαν στο κέντρο για να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην ΕΕ και την κυβέρνηση που στραγγαλίζουν τον κόσμο της εργασίας. Το μήνυμα που δώσαμε είναι ξεκάθαρο: δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν, στον δρόμο σπάμε την κυβερνητική τρομοκρατία και εκεί θα τους νικήσουμε!"