Γκίκας Χαρδούβελης: «Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα...» - Και πάλι στις αγορές η Ελλάδα!

Την παρότρυνση να μιλάμε λιγότερο για εκλογές και περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του συνεδρίου του Economist,
υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση για ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας. «Η κρίση θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει. Είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε και το οφείλουμε στη χώρα και στις επόμενες γενιές. Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι» τόνισε.

Ακόμη, διαβεβαίωσε πως εφεξής θα εφαρμοσθεί μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική που σταδιακά θα εξαλείψει τα έκτακτα φορολογικά μέτρα. «Πρέπει να φτιάξουμε ένα απλό, δίκαιο και φιλικό φορολογικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη φορολογική πολιτική είπε πως αυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Υποστήριξε δε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί ο φορολογικός μηχανισμός, να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο, να εξορθολογιστούν οι ποινές, να εισαχθούν συστήματα πρόληψης και όχι καταστολής, να εισαχθούν συστήματα επιβράβευσης των φορολογούμενων και να βελτιωθεί η στοχοθεσία στην είσπραξη των φόρων. Επανέφερε δε στο προσκήνιο την πρόταση για διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και στοχευμένες πολιτικές. Στη βάση αυτή αναφέρθηκε στην αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα(το θέμα θα τεθεί το απόγευμα σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών), στο σωστό χειρισμό του ιδιωτικού χρέους, σε στοχευμένες παρεμβάσεις για το άνοιγμα των αγορών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και σε πρωτοβουλίες για την προέλκυση νέων επενδύσεων.

Και πάλι στις αγορές η Ελλάδα - άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Ανακοινώθηκε αργά το μεσημέρι από το ΥΠΟΙΚ η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά με 3ετές ομόλογο. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι, Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, City, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomoura, HSBC, UBS και BMB Paribas.

«Καλός οιωνός» για τη νέα έκδοση ομολόγου, ήταν η μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εξάμηνων εντόκων γραμματίων που καταγράφηκε στη χθεσινή δημοπρασία (επιτόκιο 2,05% από 2,15% στις 10 Ιουνίου).

Η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, ήταν στις 10 Απριλίου με έκδοση 5ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,75%.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.