Αλ. Τσίπρας στο CNBC: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί σκληρά το χρέος, μακριά από τις συνταγές της «καταστρόικας» (βίντεο)

"Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος, με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της «καταστρόϊκας" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC.

Αποσπάσματα συνέντευξης  του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό  CNBC :
  • Η Αριστερά οφείλει τη νίκη της στις ευρωεκλογές στο ότι κατάφερε και άρθρωσε ένα διαφορετικό λόγο, είχε μια διαφορετική φωνή πού επέμεινε και επιμένει στην χάραξη διαφορετικής πολιτικής, μακριά  από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, και άρα πιο κοντά στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της συνοχής.
  • Οι ευρωεκλογές μπορεί όντως να έδωσαν δύναμη και σε σχηματισμούς όπως της κ. Λεπέν και του κ. Φάρατζ, αλλά η κριτική που αυτοί ασκούν στην Ε.Ε. είναι αφενός διαλυτική, καθώς εμπνέεται από εθνικισμό και φοβία, και αφετέρου όχι μόνο δεν αντιτίθενται όπως κάνει η αριστερά στην λιτότητα αλλά τελικά η άνοδος τους είναι προϊόν αυτής της λιτότητας στην Ευρώπη.
  • Τι νόημα έχει να δημιουργείται πλεόνασμα όταν αυτό είναι αποτέλεσμα τεράστιων περικοπών, ανεργίας, και κατακόρυφης κοινωνικής πτώχευσης; Η δική μας απάντηση θα είναι να ενισχύσουμε την ζήτηση, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να έχουμε μια πιο δραστήρια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -με δυνατότητα για «ποσοτική χαλάρωση»- γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει, και πρέπει να σταματήσει, η λιτότητα. Άλλωστε σε τέτοιες συνθήκες, ανάλογες του δράματος της δεκαετίας του 1930, απλές κεϋνσιανές κινήσεις μπορεί να έχουν επαναστατικά, τελικά, αποτελέσματα. Να γιατί ζητάμε κάτι που έχει ξαναδοκιμασθεί, όπως η Σύνοδος του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος.
  • Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος, με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της  «καταστρόϊκας».
πηγή: left.gr