"Θύελλα" ξέσπασε σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ

Έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται γύρω από την είδηση της επιλογής της κυρίας Έλενα Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να ορίσει την κυρία Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το protothema.gr, την Τετάρτη, στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό, διενεργήθηκε άτυπη ψηφοφορία μεταξύ των κυρίων Βαρουφάκη, Σταθάκη, Δραγασάκη και Τσακαλώτου, κατά την οποία ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτης καταψήφισε την πρόταση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε ουδέτερη στάση («λευκό») και μόνο οι κύριοι Βαρουφάκης και Σταθάκης τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρότι γνώριζε πως η υποψηφιότητα δεν συγκέντρωνε την έγκριση που απαιτείτο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης φέρεται να έσπευσε να προωθήσει άμεσα το αίτημα ορισμού της κυρίας Παναρίτη προς το ΔΝΤ, προκειμένου να προκαταλάβει τυχόν αρνητική εξέλιξη και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαπιστώνεται πως η Κουμουνδούρου ήταν απολύτως αρνητική στο θέμα αυτό.
Η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012  και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας.

Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

Κόντρα Δραγασάκη-Βαρουφάκη

Μπορεί τελικά η Έλενα Παναρίτη να ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά αυτό δεν έγινε αναίμακτα. Η αρχική πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τον διορισμό της αμφιλεγόμενης συμβούλου του στο ΔΝΤ συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπροεδρία, με τον Αλέξη Τσίπρα να λαμβάνει αρχικά το μέρος των διαφωνούντων, πριν ενδώσει εν τέλει στις πιέσεις του Γ. Βαρουφάκη.

Η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού όμως δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τα πνεύατα με αποτέλεσμα οι διαφωνούντες να πάρουν σαφείς αποστάσεις που είχε σαν αποτέλεσμα ο διορισμός της κας Παναρίτη να εγκριθεί από όλους πλην... Λακεδαιμονίων, δηλαδή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Για το λόγο αυτό και για να μη γίνει προφανές το ρήγμα στις σχέσεις των δυο ανδρών ο διορισμός της Έλενας Παναρίτη εγκρίθηκε από μια ιδιότυπη επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο Γιάνης βαρουφάκης, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από αυτή την επιτροπή απουσίαζε ο Γιάννης Δρασγασάκης, ο επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Η σύνθεση που ενέξκρινε την κυρία Παναρίτη δεν είναι άλλη από το ΚΥΣΟΠ χωρίς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που αρκεί για να γίνει σαφές το μήνυμα της απουσίας Δραγασάκη.

Η αποχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μόνο συγκυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί, ενώ η επιβολή της βούλησης του υπουργού Οικονομικών επί του θέματος αποτελεί μια πύρρειο νίκη στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο, ειδικά μετά την αποπομπή της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ, από την οποία πήρε αποστάσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργρίο οικονομικών η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ από Αναπληρωματικό Εκτελεστικό Διευθυντή υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή που διορίζει η Ιταλία η οποία επίσημα εκπροσωπεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο.

Σακοράφα: Ατυχής η επιλογή της Παναρίτη, ξεπερνά κάθε όριο!

Την έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το παρελθόν της Έλενας Παναρίτη ως βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η θητεία της στο πλάι του πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, αποτελούν “κόκκινο πανί” για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την Σοφία Σακοράφα να κάνει λόγο για “ατυχή επιλογή” της κυβέρνησης, που “ξεπερνά κάθε όριο”.

“Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η κ. Σακοράφα, που σε δεύτερη ανάρτησή της λίγο αργότερα σχολίασε: “Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο”.