Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

ΕΚΤ: Κινδυνεύει η ευρωζώνη αν δεν κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα

Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (
Financial Stability Report) εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «ασφάλιστρο κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν ν αυξηθούν.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας», ανέφερε η ΕΚΤ στην έκθεσή της.

«Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές». επισημαίνει η ΕΚΤ στην ίδια έκθεση.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη πλευρά οι αρνητικές επιπτώσεις εκτιμά η ΕΚΤ θα επεκταθούν κα στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.
πηγή: news4people.gr

ΕΚΤ: Κινδυνεύει η ευρωζώνη αν δεν κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα - See more at: http://www.news4people.gr/index.php/xrima/item/4657-%CE%B5%CE%BA%CF%84-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1#sthash.ttCtv4yl.dpuf

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *