Τριήμερο-φωτιά: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – Πιθανό διάγγελμα Τσίπρα

Για ένα τριήμερο-φωτιά κάνουν λόγο οι τελευταίες αναφορές από τη διαβούλευση στο Βrussels Group, περιγράφοντας έτσι με δραματικούς τόνους τα όσα διαδραματίζονται τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του altsantiri.gr, από αξιόπιστες πηγές, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει αύριο σε διάγγελμα, αναλόγως του αποτελέσματος των διεργασιών στο περιθώριο της συνόδου του G7!

 της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου -στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδας των Επτά (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς)- θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί -αν δεν κυριαρχήσει κιόλας- στο περιθώριο της συνόδου, με ειδική ομάδα εργασίας.

Μέχρι στιγμής, την πιο ευνοϊκή στάση έναντι της χώρας μας φαίνεται να τηρεί -τηρουμένων των αναλογιών, πάντα - η Κομισιόν, σε αντίθεση με το ΔΝΤ και τον Νταϊσελμπλουμ, που εμφανίζονται αδιάλλακτοι. Είναι ενδεικτικό, ότι μέλος της ελληνικής αποστολής, που μετέχει στο Brussels Group, έλεγε αργά χθες το βράδυ πως «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν»! Ωστόσο σήμερα, το Μαξίμου εξακολουθεί να αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, εστιάζοντας στα σημεία στα οποία, μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται σύγκλιση.

Καθοριστικής σημασίας παραμένει ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος πιέζει συστηματικά υπέρ της λύσης με αιχμή το χρέος, πράγμα που επιθυμεί και η ελληνική πλευρά. Το μπρά ντε φερ ανάμεσα στον Σόιμπλε και τον αμερικανό οικονομολόγο, Κένεθ Ρόγκοφ, μέσω της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, είναι χαρακτηριστικό: ο Αμερικανός τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «το μεγάλο λάθος σε αυτή την κρίση ήταν ότι δεν έσβησαν από νωρίς τα χρέη», ενώ ο Σόιμπλε τάσσεται αναφανδόν εναντίον.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση», που ισοδυναμεί, στην πραγματικότητα, με μνημόνιο. Κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, οι οποίοι ανησυχούν σφόδρα και για το θέμα της Βρετανίας, καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη αν η ένωση δεν μεταρρυθμιστεί. Στη συνάντηση αναμένεται, ωστόσο, να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Ενδεικτικό. πάντως, του κλίματος που επικρατεί, αλλά και των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής: «Πολιτικό ήταν ευθύς εξαρχής το ελληνικό πρόβλημα, πολιτική μπορεί να είναι εν τέλει και η λύση. Οι πολιτικοί, οι αρχηγοί των θεσμών και των κυβερνήσεων καλούνται πλέον να επισφραγίσουν τη μεγάλη πρόοδο, που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να κλείσουν τα τελευταία, αλλά σημαντικά, θέματα που παραμένουν ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Δεν μένει παρά να αποδειχθεί στην πράξη, αν η ηγεσία της Ευρώπης στρίψει την τελευταία στιγμή το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση…