Ρουμελιώτης: Χωρίς μνημόνιο η συνεργασία της Ελλάδας με τους BRICS

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που έχει αναλάβει με εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη τη διερεύνηση συμμετοχής της Ελλάδας στη την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχει μνημόνιο για την Ελλάδα σε μια πιθανή συνεργασία της χώρας με τους BRICS.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

Όπως εξήγησε, όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε μια λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS.

Πάντως, ο κ. Ρουμελιώτης διευκρίνισε ότι ο ίδιος διερευνά απλά τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS και τίποτε άλλο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι το Ταμείο διατηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τα BRICS o πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη συμμετοχή της χώρας σε μια τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής.