«Η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί» βροντοφώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Eυρώπη

ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ για ένα μέλλον χωρίς λιτότητα και περικοπές ένωσαν πολίτες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες, οι διαδηλωτές εξέφρασαν το όραμά τους για μια ενωμένη Ευρώπη, μακριά από διαχωρισμούς και διακρίσεις.

«Ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα είναι αγώνας όλης της Ευρώπης» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και σημειώνει ότι «οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα: η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό δρόμο, στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής», για «έναν δρόμο σαν αυτόν για τον οποίο παλεύει η ελληνική κυβέρνηση». «Γι' αυτό άλλωστε», συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα».

Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει επιπλέον πως «ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας. Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή».

Η διαδήλωση στο Παρίσι

ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», «ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, 'Ενωμένοι κατά της λιτότητας, αρνούμαστε τους δικτάτορες της οικονομίας» ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην κα Λαγκάρντ :

«Εύχομαι τη Δεύτερα, να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κα Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ζ. Λ. Μελανσόν αναφερόμενος στις ευθύνες της κας Λαγκάρντ σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Societe Generale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν» πρόσθεσε.

Η διαδήλωση στο Βερολίνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 10.000 διαδηλωυές συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα, που διοργάνωσε η γερμανική Αριστερά - Die Linke σε συνεργασία με συνδικάτα και οργανώσεις, με τα συνθήματα «Να κάνουμε την Ευρώπη διαφορετική» και «Καλωσορίσατε πρόσφυγες» στο Βερολίνο.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι από το ανατολικό Βερολίνο για να καταλήξει στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες έχει αφιερωθεί φέτος και στην Ελλάδα, ενώ από σήμερα αρχίζει η «Εβδομάδα Αλληλεγγύης», στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Προσκεκλημένη της Αριστεράς, βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη συγκέντρωση η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες.

Η διαδήλωση στη Ρώμη

ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας "Να σταματήσει τώρα η σφαγή" των μεταναστών στη Μεσόγειο και για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

"Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες" δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

Η διαδήλωση στο Λονδίνο


ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Η διαδήλωση αυτή, η πρώτη μετά τη νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, συνιστά "την αρχή μιας εκστρατείας διαμαρτυριών, απεργιών, άμεσων δράσεων και πολιτικής ανυπακοής σε όλη τη χώρα", δήλωσε ο Σαμ Φέρμπερν, ένας εκπρόσωπος της ομάδας People's Assembly που οργάνωσε την κινητοποίηση.

"Δεν θα σταματήσουμε μέχρι που η λιτότητα που επιβάλλεται στη χώρα να αποτελέσει παρελθόν", πρόσθεσε.

Η διαδήλωση στην Ιρλανδία

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ βγήκε το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους του Δουβλίνου με τα πλακάτ ανά χείρας και φώναξε συνθήματα κατά της λιτότητας, ζητώντας επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ορισμένα από αυτά αφορούσαν την Ελλάδα και τις πιέσεις που δέχεται από τους πιστωτές της για να προχωρήσει σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου