Ο Μάρκ Βάισμπροτ στο THETOC: Ευρώπη και ΔΝΤ θέλουν να ανατρέψουν τον Τσίπρα!

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ οικονομολόγος, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών στην Ουάσινγκτον και αρθρογράφος στους NYT, Μάρκ Βάισμπορτ, μιλώντας από την αμερικανική πρωτεύουσα στο TheToc εκφράζει την άποψη ότι «οι Ευρωπαίοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, είναι απίθανο να διακόψουν την χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα ή να λάβουν άλλα μέτρα τα οποία θα εξανάγκαζαν την Ελλάδα να φύγει εκτός ευρώ.

Υπάρχουν 70 χρόνια ιστορίας από τα οποία συνάγεται ένα συμπέρασμα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην σφαίρα επιρροής τους. Η Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα από τη Ρωσία, την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού, και θα μπορούσε να έχει μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν το ενοούν πραγματικά αυτό που λένε ότι θα διακόψουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που της υποδεικνύονται» καταλήγει.

Ο Μαρκ Βάισμπροτ κατηγορεί Ευρωπαίους, ΔΝΤ και ΕΚΤ ότι σκοπίμως σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία για να προκαλέσουν φυγή κεφαλαίων από την τράπεζες και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα: «Οι Ευρωπαίοι σκοπίμως σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία, σπρώχνοντάς την προς την ύφεση, προκειμένου να υποσκάψουν την κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θεσμοί- ΔΝΤ, Γερμανική κυβέρνηση, Κομισιόν, ΕΚΤ ​-​ είναι ενωμένοι σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα. ​

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τους είναι μία επιδιωκόμενη από μέρους τους 'αλλαγή καθεστώτος' στην Ελλάδα, με σκοπό να φέρουν μία άλλη κυβέρνηση που θα υπακούει στις εντολές που της δίνουν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπηρετεί αυτήν την στρατηγική για αλλαγή 'πολιτικού καθεστώτος' στην Ελλάδα, περιορίζοντας την πίστωση προς την χώρα την ίδια ώρα που με την ρητορική της και τις απειλές της- που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του ΔΝΤ, της Κομισιόν, του Eurogroup κτλ- παρακινεί τους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Φυσικά αυτό που συμβαίνει δεν είναι δίκαιο. Ας αναρωτηθούμε, ποιός είναι υπεύθυνος για τα έξι χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα;

Η ΕΚΤ είναι ο βασικός υπεύθυνος. Μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές των ελληνικών κυβέρνησεων πριν την συντριβή του 2009, αλλά η παρατεινόμενη ύφεση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Τρόικας, και εκείνων των ελληνικών κυβερνήσεων που υπάκουσαν υπό καθεστώς απειλών στις υποδείξεις της Τρόικας» υποστηρίζει.

Διαβεβαιώνει ότι «μία ελληνική χρεοκοπία είναι μάλλον απίθανη να συμβεί διότι αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαϊκές αρχές και οι ΗΠΑ δεν το θέλουν. Το ΔΝΤ δεν το θέλει επίσης».

ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ: «Ας πάμε πίσω, στον Σεπτέμβριο του 2003, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κύρηξε πτώχευση έναντι του ΔΝΤ. Με δυσκολία μπορεί κανείς να θυμηθεί αυτό το γεγονός, διότι κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν μία χρεοκοπία η οποία θεωρήθηκε ως τέτοια από τα ΜΜΕ. Το ΔΝΤ γρήγορα υποχώρησε και μετακύλησε το χρέος της χώρας. Δεν θέλουν να επαναληφθεί το ίδιο με την Ελλάδα. Αλλά κυρίως οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι η Αμερική που επηρεάζει κατά κύριο λόγο την κατάσταση προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα και αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ. Η Ουάσινγκτον δεν θέλει η Ευρώπη να χάσει ούτε καν κι ένα μικρό κομμάτι της, όπως η Ελλάδα. Πιστεύω ότι στο τέλος θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να μην φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».

ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ για τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος δηλώνει ότι «ο Τσίπρας κάνει την δουλειά του, προσπαθώντας να υπηρετήσει αυτό που το κόμμα του υποσχέθηκε ενάντια σε εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου