Η «μεγάλη Τετάρτη» της κυβέρνησης, η στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης βαρόμετρο για το βίο της!

Η στάση των βουλευτών στην αυριανής ψηφοφορία της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, βαρόμετρο για τον βίο της κυβέρνησης και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη και δεν περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις τόσο για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όσο και για τη φορολόγηση των αγροτών, οι οποίες μετατέθηκαν για το πακέτο που θα ψηφιστεί αρχές Αυγούστου.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα μέτρα για την φορολόγηση των αγροτών ούτε τις ρυθμίσεις για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.

Καθοριστικής σημασίας για την αντοχή της κυβέρνησης, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ώς ένα βαθμό τον χαρακτήρα της συμφωνίας με τους δανειστές αναδεικνύεται η αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή επί του δευτέρου νομοσχεδίου "προαπαιτούμενων" μέτρων. Το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συντάξεις μεταφέρθηκαν για τον Αύγουστο καθώς και το ότι ακόμη είναι ανοιχτό το αίτημα της κυβέρνησης για προστασία των κατοίκων από τους πλειστηριασμούς δείχνει πως η συμφωνία διαθέτει κάποιο βαθμό "ευελιξίας" και "μαχητότητας" κρίσιμων στοιχείων για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο αριθμός "120" κατά την ψηφοφορία θεωρείται πολιτικά οριακός για την ύπαρξή της, ενώ η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία επικαθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση της Π.Γ. που θα δρομολογήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις ορίστηκε για την Πέμπτη το πρωί, την επομένη της ψηφοφορίας.

Η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία της Βουλής, βαρόμετρο για τον βίο της κυβέρνησης και τις εσωκομματικές εξελίξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου