Εν αναμονή αύξησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στον απόηχο της υπερψήφισης των πρώτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν αυτό αρκεί για να υπάρξει αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες...

Το «νεύμα» των Βρυξελλών περιμένει η Φρανκφούρτη για να ανοίξει τις στρόφιγγες του Εκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει από χθες στο πλαίσιο της τακτικής δεκαπενθήμερης συνάντησης των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για την αύξηση ορίου του ΕLA πέραν των 89 δισ. ευρώ, με βάση την απόφαση του σημερινού Eurogroup.Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα καθορίσουν αν θα παραταθεί και πάλι η τραπεζική αργία ή αν τελικά θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς τα μετρητά τελειώνουν και οι τράπεζες διανύουν ήδη την τρίτη εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά. Επιπλέον η αύξηση του ορίου του ΕLA θα αυξήσει και το ημερήσιο όριο αναλήψεων, καθώς είναι δεδομένο ότι τα capital controls θα παραμείνου.
Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να δώσουν ένα πολιτικό σινιάλο στην Ευρωτράπεζα ώστε να συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένη την αβεβαιότητα που περικλείει τη χώρα μας.

Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό αν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επαρκούν για την ΕΚΤ ώστε να αυξήσει την παροχή ELA, ο οποίος έχει μένει στάσιμος στα 88,6 δισεκ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου.

Πριν τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, θα αρχίσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ώστε να εξετασθεί η εισήγηση της Κομισιόν για δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα ύψους 7 δισεκ. ευρώ. Τυχόν θετική απόφαση από την ευρω-ομάδα, θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη σε μια θετική απόφαση και για τον ELA.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου