Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου υπηρεσιακή πρωθυπουργός - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός, εκλογές,

Διαπιστώνοντας την αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ο κ. Πρ. Παυλόπουλος προχώρησε τις διαβουλεύσεις με βάση την απόφαση να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου....


ΜΕΤΑ την αποτυχία σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκαν να παραστούν σε ενδεχόμενη συνεδρίαση, ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε τις διαδικασίες για τη σύνθεση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με πρωθυπουργό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Αναλυτικότερα, περίπου στις 16:30 το απόγευμα και έπειτα από σχεδόν δύο ώρες τηλεφωνικών συνεννοήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαπιστώνοντας την αδυναμία σύγκλησης του Συμβουλίου, η οποία προέκυψε από την άρνηση των κ.κ. Τσίπρα, Καμμένου και Κουτσούμπα να παραστούν σε ενδεχόμενη συνεδρίαση, ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε τις διαβουλεύσεις με βάση την απόφαση να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε στις 20:00 η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα μέχρι τις εκλογές, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων αναμένεται να γίνει γνωστή την Πέμπτη.

Η κ. Θάνου ορκίστηκε πρωθυπουργός, αφού έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την εντολή να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής / παράδοσης του γραφείου του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κ. Θάνου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να οριστεί ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού θα είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, φαίνεται πως αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, ενώ στο υπουργείο Παιδείας τοποθετείται η Φρόσω Κιάου, δικηγόρος και πανεπιστημιακός.

Σε ό,τι αφορά στον νέο υπουργό Οικονομικών, το όνομα που ακούγεται είναι του Γιώργου Χουλιαράκη.

Ποια είναι η Βασιλική Θάνου

Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.