Νατοϊκή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

ΜΑΚΕΛΕΙΟ με τουλάχιστον 16 νεκρούς και 37 τραυματίες προκάλεσε σφοδρή αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε νοσοκομείο της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν.


Σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση, μέλη του προσωπικού της τηλεφωνούσαν σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και την Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο για σχεδόν μία ώρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία παιδιά που νοσηλεύονταν, τέσσερις ενήλικοι ασθενείς και εννέα εθελοντές.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» MSF (Médecins Sans Frontières) τηλεφώνησε σε επιτελείς του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, ωστόσο ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ., ανέφερε στέλεχος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αρχικά οι αμερικανο-νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν δια του συνταγματάρχη Μπράιαν Τράιμπους ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» στη διάρκεια της νατοϊκής επίθεσης κατά των Ταλιμπάν στην Κοντούζ, όμως στη συνέχεια εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου δήλωσε ότι ο διοικητής των ΗΠΑ στην Καμπούλ στρατηγός Τζόρτζ Κάμπελ «ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι».

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απαιτούν να χυθεί γρήγορα άπλετο φως.

«Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο» ανέφεραν τονίζοντας πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.

«Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες» καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγραψε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.