«Oι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος» κατά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλ. Τσίπρα, τον Αντ. Σαμαρά, και όχι μόνο, μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Σόιμπλε σε συνέντρυξή του στη Liberation. Οξύς και επικριτικός κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά, όπως πάντα, εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα
στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προβληθεί στο ARTE.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι φθάνει στο σημείο εκείνο να πει ότι "ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ανοησίες".

"Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα διέγραφε όλο το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στο λαό του δεν μπορεί να κάνει το καθήκον του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν", τονίζει ο γερμανός αξιωματούχος.

"Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει", επισήμανε.

Και συνεχίζει: "Στις 25 Ιανουαρίου, η μόνη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν πώς θα ξεφύγει από την παγίδα στη οποία είχε πέσει μέσα ο ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία".

Ο διστακτικός Σαμαράς

Παράλληλα, αναφέρεται και στον προκάτοχο του κ. Τσίπρα: "Δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις".

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στηρίζει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πάνε χέρι με χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς.

"Όταν ένας λαός ζει πέραν των δυνατοτήτων του οι μεταρρυθμίσεις πάνε χέρι-χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς. Αν κάποιος δεν είναι ικανός να υποτιμήσει το νόμισμά του, η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δεν είναι δημοφιλείς, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους ηγέτες να εξηγήσουν στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ζήσουν καλύτερα".

Και συμπληρώνει: "Η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών".

Η συνέντευξη Β. Σόιμπλε: ΕΔΩ »»»