Μισέλ Σαπέν: «Η Γαλλία θέλει συμφωνία στο Εurogroup» - Νέα παρέμβαση Παρισιού υπέρ των Αθηνών!

ΥΠΕΡ της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισεκ. ευρώ παρεμβαίνει το Παρίσι τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές φαίνεται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, o γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα καταβάλλει «αξιοσημείωτες προσπάθειες», προσθέτοντας πως μια συμφωνία σήμερα θα πρέπει να σημαίνει πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκταμίευση της δόσης.

«Η Ελλάδα καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες. Έχουν σεβαστεί απολύτως τη συμφωνία του Ιουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα ακανθώδες ζήτημα παραμένει:. Η κατάσχεση κατοικίας για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους» παραδέχθηκε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας όμως «θέλω να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, η Γαλλία θέλει μια συμφωνία σήμερα.».

«Όχι σε απόφαση για δόση σήμερα»

Την ίδια ώρα πάντως, το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχους επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα απελευθερώσουν την δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μεταβίβαση του ποσού προς την Ελλάδα.

Τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές ελπίζουν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι την Τετάρτη.

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει «στις τακτικές καθυστέρησης και κωλυσιεργίας» απευθύνει στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαίκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, προειδοποιώντας για μη καταβολή νέων χρημάτων στην Ελλάδα στην αντίθετη περίπτωση.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάαντ επιδιώκοντας πολιτική λύση. Εντός της ημέρας συναντάται με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ.