Κατάργηση 300 και πλέον επιδομάτων ζητούν οι δανειστές!

Οι θεσμοί «κυνηγούν» επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων - Τουλάχιστον 300 επιδόματα ζητούν να καταργηθούν Τα επιδόματα πολυτέκνων και αναπήρων έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο οι εκπρόσωποι των θεσμών. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων για χορήγηση επιδομάτων, τα επιδόματα που χορηγούνται στις συγκεκριμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού, βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» είτε για περικοπή, είτε για εξορθολογισμό.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή τοποθέτηση της Αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Θεανώς Φωτίου, η οποία στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε με θέμα τη χορήγηση δεκατιανού σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, έκανε λόγο για «εμμονές» των θεσμών, με τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 επιδόματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, είτε να καταργηθούν είτε να πραγματοποιηθεί ένας εξορθολογισμός τους. Μάλιστα, η καταμέτρηση ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα ο αριθμός των επιδομάτων αυτών είναι πιθανό να αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική πλευρά, το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους. 

Το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς, δεν ήταν αρκετό και χρειάστηκε να υπάρξει μια μικρή παράταση. Άλλωστε είναι τόσο δαιδαλώδης η χορήγηση των επιδομάτων στην Ελλάδα, που είναι λογικό να παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση στην απόλυτη καταγραφή τους, από την Παγκόσμια Τράπεζα

Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου του 2016, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά, η καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναζητείται τρόπος ώστε να υπάρξει μεταφορά επιδομάτων σε αυτό το νέο μοντέλο οικονομικής παροχής σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, κομβικής σημασίας είναι να καταστεί δυνατό να αποφευχθούν τυχόν αλληλοεπικαλύψεις. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια εξορθολογισμού των επιδομάτων, αποτελεί ζητούμενο και για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση λειτουργικής δαπάνης, από αυτή τη διαδικασία. Όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για κατάργηση επιδομάτων, αλλά μόνο για εξορθολογισμό της χορήγησής τους.  
dikaiologitika.gr