Γιάννης Στουρνάρας: Η πρώτη αξιολόγηση επιβάλλεται να ολοκληρωθεί τάχιστα

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, διότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων και για την επανένταξη των ελληνικών τίτλων....
 

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ζητώντας να αποφευχθούν πάση θυσία οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», δήλωσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 0,2% πέρυσι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης από το 2015 πριν ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2016 επισήμανε ότι συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται.

Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, διότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων και για την επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές εξασφαλίσεις (“waiver”) από την ΕΚΤ που θα επιστρέψει την πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Συνέδεσε δε το θέμα και με την άρση αναστολής των capital controls.

«Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι οποίες αναζωπύρωσαν την ελληνική κρίση.

«Η ελληνική πλευρά - κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό - αλλά και οι θεσμοί, θα πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα λάθη του παρελθόντος όσο και από την εμπειρία των υπολοίπων τριών κρατών-μελών που ακολούθησαν και αυτά προγράμματα προσαρμογής», είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου