Εκτός Σένγκεν βλέπει η Αυστρία την Ελλάδα!

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, κάνοντας λόγο για «δήθεν λύσεις».

H υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, κάνοντας λόγο για «δήθεν λύσεις».

Σε συνέντευξή της προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ προειδοποιεί για ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που δεν διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Εάν ένα κράτος-μέλος του Σένγκεν δεν εκπληρώνει επί μακρόν τις υποχρεώσεις του και διστάζει να αποδεχθεί την προσφερόμενη βοήθεια, τότε δεν θα απαγορευόταν να σκεφθούμε και κάτι τέτοιο» δηλώνει η κυρία Μικλ-Λάιτερ, στέλεχος του συγκυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος ÖVP. Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που προ-δημοσιεύει το Σάββατο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δηλώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι μύθος ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Το ελληνικό ναυτικό είναι ισχυρό, από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, και ασφαλώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, υπό πολιτική καθοδήγηση, για τον έλεγχο και την καταγραφή μεταναστευτικών ροών».

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων αρχίζει να εξαντλείται» συνεχίζει η αυστριακή υπουργός και καταλήγει: «Αρκετά συζητήσαμε, τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη η αυστριακή κυβέρνηση έκανε «στροφή» στο προσφυγικό ζήτημα και ανακοίνωσε ανώτατο όριο αφίξεων 127.500 προσφύγων μέχρι το 2019. Πάντως ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός απλώς δίνει «μία κατεύθυνση» και προφανώς δεν πρόκειται για απόλυτο όριο.

«Οι δήθεν λύσεις δεν βοηθούν»

Ο γερμανος ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ
Οι δηλώσεις της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ προκάλεσαν την αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ. Σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke (WAZ, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt κ.α.) ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «οι δήθεν λύσεις, όπως ο αποκλεισμός μεμονωμένων χωρών από τη ζώνη Σένγκεν δεν ωφελούν κανέναν». Και κυρίως, δεν ελαττώνουν τις μεταναστευτικές ροές, αλλά «διχάζουν την Ευρώπη και φορτώνουν όλο το βάρος σε εκείνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν αφάνταστα οικονομικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα». Σύμφωνα με τον Στάινμαιερ, «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στην προσφυγική κρίση, εάν τερματιστεί η αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης». Το ζητούμενο είναι, όπως ανέφερε, να δεσμευθούν όλοι σε μία κοινή κατεύθυνση, να αντιμετωπίσουν τα αίτια της προσφυγιάς, να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να συμφωνήσουν σε μία δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της Ευρώπης».

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ελλοχεύει ο κίνδυνος «να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημία». Για να μη συμβεί αυτό, κατέληξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεισφέρει «πιο γρήγορα από ότι μέχρι στιγμής» το δικό της μερίδιο.
DW

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Σένγκεν,

Ετικέτα: ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.