Βέλγιο: Τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες – 34 νεκροί και 200 τραυματίες (vid)

Τρομοκρατία, Βρυξέλλες,
«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις.


ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 34 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το συντονισμένο μπαράζ επιθέσεων στις Βρυξέλλες, στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί στο σταθμό του μετρό του Μάλμπεκ, μια ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν, ανέρχονται στους 20.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τα θύματα είναι 14. 
Δυο άτομα ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το euronews, σε διάγγελμά του προς τον βελγικό λαό, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες θύματα

«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις.

Οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός ατόμου, που επέζησε από την επίθεση στο αεροδρόμιο.

Σε έρευνες σε διαμερίσματα στο προάστιο Σέρμπεκ εντοπίστηκε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκρηκτικά και χημικά.

Ανθρωποκυνηγητό στο Βέλγιο για τον τρίτο ύποπτο


Οι βελγικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποίησουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου των Βρυξελλών. 

Ο άντρας αυτός, θεωρείται υπόπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. 

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

Βίντεο από την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου