Με την συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα έγινε η σύσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Το «παρών» στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ρόλο παρατηρητή. 



Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε και στην αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλαν τα μέλη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, βρισκόμενος, ωστόσο, στην άκρη.

Οι Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται στο κέντρο, ενώ πίσω τους και αριστερά ήταν η Φώφη Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρίαση, την ώρα που το λόγο είχε η Φώφη Γεννηματά, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τα σημεία της ομιλίας Τσίπρα στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών


Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου