ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ -  

Σωρεία ανακλήσεων πράξεων χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε Έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που διαμένουν σε περιοχές της Θράκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


ΣΥΜΦΩΝΑ με την καταγγελία: "Σοβαρή ανησυχία και ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η πάγια πλέον τακτική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης τα τελευταία δύο χρόνια να ανακαλεί πράξεις χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που ανατρέχουν έως και 15 και πλέον έτη πίσω στον χρόνο, χωρίς μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπουν καν στον κόπο να ακούσουν τους ενδιαφερόμενους πριν το πράξουν. Έτσι πολλές εκατοντάδες μέχρι χθες συμπολιτών μας, με καταγωγή ιδίως από τον Πόντο, υποχρεούνται “να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών”

Οι άνθρωποι αυτοί και οι πρόγονοί τους, είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους πολλές φορές μέσα σε περιστάσεις οικονομικής εξαθλίωσης και εμφυλίου πολέμου, που επακολούθησαν της κατάρρευσης του ανατολικού συνασπισμού, και εγκαταστάθηκαν -συχνά με πρωτοβουλία του κράτους- στην Ελλάδα, έφτιαξαν εδώ ξανά τη ζωή τους, πρόκοψαν και έκαναν οικογένειες. Ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη, οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια, αλλά και χωρίς άδεια καν να παραμείνουν εδώ νομίμως. 

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης
  1. Να διακόψουν αμέσως τη πρακτική των αθρόων άκριτων ανακλήσεων της ιθαγένειας των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, 
  2. Να υιοθετήσουν δια της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου τη πρακτική της προηγούμενης ακρόασης των ενδιαφερομένων, προκειμένης της διαπίστωσης της ακρίβειας των πιστοποιουμένων από αμφισβητούμενης γνησιότητας αλλοδαπά διοικητικά έγγραφα προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης, 
  3. Να ανακαλέσουν, κατόπιν σχετικής αίτησης θεραπείας των ενδιαφερομένων, κάθε ανάκληση πράξης χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας που διενεργήθηκε χωρίς τη προηγούμενη ακρόασή τους και την ευκαιρία να καταδείξουν τη καλή τους πίστη.
Αλεξανδρούπολη: Απεργία πείνας ξεκίνησε ομογενής λόγω της ανάκλησης της ελληνικής του ιθαγένειας 

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ομογενών από την Πρώην Σοβιετική Ένωση, στους οποίους έγινε ανάκληση της Ελληνικής Ιθαγένειας χωρίς ακρόαση. Η ανάκληση της Ιθαγένειας γίνεται λόγω γραφειοκρατικών λαθών, που έκαναν πριν από 30- 50 χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες των χωρών προέλευσης των ομογενών. 

Το ελληνικό κράτος, που στις αρχές του ’90 έδωσε στους Έλληνες ομογενείς την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σήμερα μετά από 20 χρόνια διώχνει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους, υποστηρίζουν οι ομογενείς, δείχνοντας επίσημα έγγραφα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ που αποδεικνύουν ότι όλα τους τα πιστοποιητικά είναι επίσημα και νόμιμα. 

Σύμφωνα μάλιστα με το trakinet η απόγνωση των ομογενών είναι τόσο μεγάλη, που μάλιστα ένας εξ αυτών ξεκίνησε απεργία πείνας, ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι η κόρη του που βρίσκεται στη Γερμανία, δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει την οικογένεια της, καθώς δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό που δηλώνουν οι ομογενείς είναι ότι είναι Έλληνες, και ότι δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια, και μάλιστα χωρίς ακρόαση. 
Χρόνος της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου