Προκόπης Παυλόπουλος από τα Ιεροσόλυμα: «Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία για να λυθεί το Προσφυγικό»

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ισραήλ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες το το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄. Ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε στη συνέχεια και την Ελληνική Λέσχη της Κοινότητας των Ιεροσολυμιτών καθώς και με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέβεν Ρίβλιν στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, απηύθυνε έκκληση για να τελειώσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Συρία.

«Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από εστίες κρίσεων, δηλαδή τις συγκρούσεις και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ιδίως δε στη Συρία. Αν αυτές δεν εξαλειφθούν, κυρίως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη «όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά δεν πρέπει επ ουδενί να αναιρέσουμε την αντιμετώπιση του αμιγώς προσφυγικού ζητήματος υπό όρους ανθρωπισμού. Να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αυτή την ώρα που κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί η Ευρώπη να ανεχτεί συμπεριφορές που αναπτύσσουν φοβικά σύνδρομα και εμπεριέχουν αιχμές ρατσισμού» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι δύο λαοί μας μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις με βάση την ιστορία, τον ανθρωπισμό και κυρίως τη δημοκρατία μας».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθεί μια βιώσιμη λύση με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Κάθε λαός έχει τις ρίζες του και δεν μπορεί να τις αποκόψει κανείς. Αυτή η γη δεν ανήκει μονοπωλιακά σε κανέναν αλλά σε όλους τους λαούς».

Πρ. Παυλόπουλος: Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία για να λυθεί το Προσφυγικό«Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρέβεν Ρίβλιν, στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

«Η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια "σκοτεινή ήπειρος" καταπολεμώντας για τον σκοπό αυτό κάθε είδος ξενοφοβίας και ρατσισμού, μεταξύ των οποίων και τον αντισημιτισμό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Μέση Ανατολή δοκιμάζεται έντονα από την αστάθεια που τροφοδοτούν οι κρίσεις και ο πόλεμος, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία. «Και τη μεν τρομοκρατία, η Ευρώπη και σύσσωμη η πολιτισμένη ανθρωπότητα είναι αποφασισμένη να πατάξει, αντιμετωπίζοντας τους τζιχαντιστές τρομοκράτες ως υπηρέτες μιάς νέας βαρβαρότητας. Αλλά το προσφυγικό ζήτημα οφείλει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπισμού, όπως επιβάλλει ο πνευματικός, πολιτικός και νομικός πολιτισμός της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι το 2016 συμπληρώνονται 26 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες σήμερα «έχουν προσλάβει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει εδραιωθεί μια σταθερή πορεία διαρκούς προόδου και ουσιαστικής εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Και πρόσθεσε: «Μαζί οι δύο χώρες μας μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στην προαγωγή μιας περιεκτικής περιφερειακής συνεργασίας και να βοηθήσουν στην εμπέδωση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις σ' αυτήν, οι οποίες επιτάσσουν τη συνδρομή όλων μας στην εδραίωση και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρίβλιν τόνισε ότι «δεν είμαστε μόνο φίλοι, αλλά δύο λαοί πολύ κοντά ο ένας στον άλλον».

Ο κ. Ρίβλιν αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, σημείωσε: «οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, το χάος στη Συρία, η τρομοκρατία, είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Να ενωθούμε ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ.Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και αποκάλυψε αφιερωματική πλακέτα στο Δάσος των Εθνών, όπου και φύτευσε συμβολικά ένα δένδρο ελιάς.
ΑΜΠΕ

Προσφυγικό, Συρία,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.