Επιστροφή σήμερα στις διαπραγματεύσεις με νέες απαιτήσεις των δανειστών στο τραπέζι!

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έλειψαν από την Αθήνα μόνο για ένα εικοσιτετράωρο και επέστρεψαν στην Αθήνα με νέες απαιτήσεις στις… αποσκευές τους όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, από 13% στο 23%, και το εύρος μείωσης των επικουρικών συντάξεων….


ΜΕΣΑ σε βαρύ κλίμα θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς μετά την επιστροφή τους από τις Βρυξέλλες τέθηκαν και νέα ζητήματα - μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να υπάρξει προσέγγιση.

Το μεγάλο "αγκάθι" όπως μεταδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ είναι η νέα απαίτηση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, για αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, ζήτημα που είχε τεθεί και σε προηγούμενους γύρους των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (τότε). Σήμερα ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13% και το ΔΝΤ επιθυμεί να αυξηθεί στο 23% προκειμένου να υπάρξουν "σίγουρα έσοδα".

Το δεύτερο αγκάθι που δεν αφήνει την αξιολόγηση να κλείσει είναι το εύρος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Με αυτά τα νέα δεδομένα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει την εντύπωση πώς θα υπάρξει αίσιο τέλος, δηλαδή έγκαιρη και επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες, αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν απαισιοδοξία πεωρώντας πώς οι πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο, είναι πολύ μικρές".

Όπως είναι γνωστό χθες, Παρασκευή (8/4) εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν πως θα πείσουν την Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ενώ αξιωματούχος είπε ότι οι θεσμοί ελπίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών -ΕΕ, ESM, EKT και ΔΝΤ - έλειψαν από την Αθήνα μόνο για μία ημέρα, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για έκτακτες διαβουλεύσεις και πως οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ομαλά.

«Οι επικεφαλής είναι σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group (EWG) με θέμα την Ελλάδα, όπως είχε από καιρό προγραμματιστεί», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.

Όμως οι φήμες ήθελαν τους δανειστές να προτιμούν τη ζωντανή συζήτηση μακριά από την Αθήνα παρά τις τηλεδιασκέψεις που, όπως αποδείχθηκε, δεν εξασφαλίζουν το απόρρητο... 

Η αξιολόγηση, σημειώνει το Reuters, παραμένει ανοιχτή για μήνες καθώς οι επίσημοι δανειστές της χώρας διαφωνούν για το ύψος των μέτρων, που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα έως το 2018.

Οι τεχνικές ομάδες των δανειστών παρέμειναν στην Αθήνα κι όπως είπε Έλληνας αξιωματούχος η συνάντηση του κουαρτέτου με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας για το Aσφαλιστικό το Σάββατο στην Αθήνα θα γίνει κανονικά μετά την επιστροφή τους, πρόσθεσε. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση χρέους της χώρας και θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν φαίνεται εύκολο.

Αντέχουν ως τον Ιούλιο

Η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις χρέους μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να καταβάλει περίπου 3,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμή δανείων και ομολόγων στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αντίστοιχα αλλά όπως λένε οι ευρωπαίοι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, όμως η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τους όρους που θέτουν οι θεσμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου