ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Η ελληνική πλευρά θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα....


Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, με τα «κόκκινα» δάνεια και το χρέος να τίθενται στο επίκεντρο, μπαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά τις κρίσιμες επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την Κυριακή, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» η λήψη έκτακτων μέτρων που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Πρόκειται για μια πρόταση των δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το Μαξίμου.

Στο σημείωμα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ σχετικά με το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Είμαστε στο παρά πέντε για την επίτευξη της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα είναι μία πολύ ήπια προσαρμογή, που αντιστοιχεί στο 1/10 των μέτρων που έζησε ο λαός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τα νομοσχέδια που ακολουθούν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το όποιο βάρος αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνεται, λέγοντας πως «γι' αυτό τον λόγο διαφωνεί το ΔΝΤ».

Ευ. Τσακαλώτος: Να μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα

Έπειτα και από τη νέα έκτακτη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε εκ νέου να «μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα» κατά τη συνομιλία του με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Αντουέλ Αντεγιέμο για θέματα οικονομίας.

Μια συνάντηση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία ενόψει των συνομιλιών Ομπάμα-Μερκελ την επόμενη Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος συνδέει και επίσημα την ελληνική οικονομική κρίση με το προσφυγικό, άποψη για την οποία το Βερολίνο εκφράζει ευθέως την αντίθεση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου