Μέτωπο κατά της φοροαποφυγής συγκροτούν οι G5 (vid)

Μέτωπο κατά της φοροαποφυγής συγκροτούν οι χώρες μέλη του G5 ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις των Panama Papers. 


Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας ανακοίνωσαν πως θα εντείνουν τις προσπάθειες πάταξης των φορολογικών παραδείσων.

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, ο Παναμάς αποδέχθηκε να υιοθετήσει τα θεσμοθετημένα από τον ΟΟΣΑ παγκόσμια πρότυπα για την φορολογία εισοδήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε: «Σήμερα καταφέραμε ακόμη ένα χτύπημα σε εκείνους που κατέφευγαν σε φοροαποφυγή και απέκρυπταν τον πλούτο τους σε σκοτεινές γωνιές του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η Βρετανία θα εργαστεί με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για να εντοπίσει σε ποιον πραγματικά ανήκουν οι εταιρείες-βιτρίνα και τα κεφάλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέσον για την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος καθώς και ποιοι έχουν επωφεληθεί από τη διαφθορά».

Οι προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπουν δέσμη νομικών μέτρων, συστάσεις για την πρόληψη των «κενών» στη φορολογική νομοθεσία ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση και ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εμφανίστηκε αισιόδοξος από την απόφαση του Παναμά: «Αν πράγματι είναι έτσι, είναι πολύ καλά νέα. Καλωσορίζουμε την ενέργεια. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα παράθυρο ελπίδας».

Οι έρευνες για τον εντοπισμό στοιχείων συνεχίζονται.

Αιφνιδιαστική έφοδος έγινε στα γραφεία της νομικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων.


Επιμέλεια Ελένη Κορόβηλα | Πηγή REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου