Ετοιμάζεται το ν/σ για τα τελευταία προαπαιτούμενα και τον ''κόφτη''

Κόκκινα δάνεια, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, έμμεσοι φόροι και ο αυτόματος μηχανισμός στα καυτά ζητήματα του νομοσχεδίου που συντάσουν, σύμφωνα με το in.gr, οι υπουργοί Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος...


ΞΕΚΙΝΗΣΕ η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (αύξηση ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι κά), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Πρόκεται δηλαδή για σαφώς δύσκολα θέματα και νέα επώδυνα μέτρα, που οι βουλετές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν προφανώς με δέλεαρ τις υποσχέσεις των δανειστών για το χρέος και μια μεγάλη δόση. Επιπλέον επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο μηχανισμός των αυτόματων περικοπών, που η Αντιπολίτευση δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «4ο Μνημόνιο», δεν θα χρειαστει να ενεργοποιηθεί.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Προσδοκίες για δόση άνω των 5,7 δισ.


Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός, αλλά «δεν θα χρειαστεί»


Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών.

Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της Eurostat.

Πάντως βάσει των όσων ειπώθηκαν χθες στο Eurogroup και ερμηνειών από ειδικούς σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικών διορθώσεων, πράγματι το κέρδος της κυβέρνησης είναι ότι δεν πέρασαν οι σκληρές προτάσεις για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων περικοπών ή αυξήσεων φόρων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει και την πρότασή της ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδύναμων μέτρων. Θα μπορεί πάντως εν συνεχεία να διαπραγματεύεται τον περιορισμό των περικοπών και την αντικατάστασή τους με επιπλέον έσοδα.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο μηχανισμός -ορισμένες λεπτομέρειες του οποίου μένει ακόμα να διευκρινιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- θα ψηφιστεί άμεσα και η πρώτη πιθανή ενεργοποίησή του ίσως έρθει του χρόνου, τέτοια εποχή.

Το σήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όπως συμφωνήθηκε, θα δίνει η Eurostat αφού βάσει των δικών της στοιχείων και εκτιμήσεων θα πιστοποιείται εάν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016. Γύρω στις 20 Απριλίου του 2017, η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της επί των δημοσιονομικών πεπραγμένων όλων των χωρών της ευρωζώνης για το 2016. Εάν, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αποδειχθεί ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο, τότε τον Μάιο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αυτόματη περικοπή όλων των δαπανών του προϋπολογισμού (σε ποσοστό που μένει να προσδιοριστεί ως συνάρτηση της απόκλισης), με μοναδική εξαίρεση δαπάνες άμυνας και κοινωνικής προστασίας.

Μισθοί και συντάξεις κόβονται αυτόματα, αλλά στο μεσοδιάστημα και έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών σε συμφωνία με τους δανειστές θα μπορεί να υποκαταστήσει ορισμένες από τις περικοπές δαπανών ή ένα τμήμα τους, με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Στο πακέτο, εκτός από τις αυτόματες περικοπές δαπανών, θα προβλέπονται και παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, με τη δοσολογία να μένει προς διευκρίνιση.

Δεν θα ενεργοποιηθεί λέει ο Τσίπρας


Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφερθείς στο μηχανισμό ξεκαθάρισε ότι «ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι ούτε μέτρα ούτε πολύ περισσότερο μνημόνιο, όπως προσπαθούν να πείσουν. Πρόκειται για έναν θεσμό που προβλέπεται, ήδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

»Προβλέπεται τόσο από τους μηχανισμούς two pack και six pack όσο και από τον ελληνικό νόμο. Αυτό που προσθέσαμε εμείς δεν ήταν τίποτα άλλο από συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της Συμφωνίας.

» Μιας διόρθωσης που ούτως ή άλλως υποχρεούσαι, όταν δεν πιάνεις τους στόχους – και αυτό προβλέπεται από όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές κυβερνήσεις και από αυτή που εμείς υπογράψαμε το περασμένο καλοκαίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένας πλεονασμός. Μπορεί. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι πρόκειται για νέα μέτρα ή πολύ περισσότερο για νέο μνημόνιο, όπως επιμένει η προπαγάνδα, η στρατευμένη προπαγάνδα, τις τελευταίες ημέρες».

Τόνισε δε ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίησή του. «Ο μηχανισμός αυτός, όμως και εδώ είναι το κυριότερο στο οποίο πρέπει να μείνουμε, να σταθούμε. Η διόρθωση δεν θα χρειαστεί και δεν θα χρειαστεί, διότι για πρώτη φορά στα έξι χρόνια της κρίσης έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει. Έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν απαιτεί, δεν θα απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

»Και αυτό δεν είναι μια ευχή. Δεν είναι μια εκτίμηση. Επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία της Eurostat, όσο και από τις προβλέψεις της Κομισιόν. Και επιβεβαιώθηκε ήδη για την πιο δύσκολη χρονιά, τη χρονιά εκείνη που μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία, διαπραγματευόμενοι. Τη χρονιά που είχε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και φυσικά τα capital controls.

» Επιβεβαιώθηκε για το 2015, όταν η ελληνική οικονομία κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα μήνα, κατάφερε πλεόνασμα 1% πάνω από το στόχο.

» Και αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα πιάσει, χωρίς κανένα μέτρο, το στόχο και του 2016. Και ότι ήδη όταν το 2015 βρίσκεσαι 2% πάνω από το στόχο του 2016, σημαίνει ότι το 2016 και βεβαίως με την προοπτική της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχεις ήδη πιάσει το στόχο.

Άρα, αποκλείεται η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού μέχρι την 1η Μαΐου του 2017 και για όλο το 2017.

» Το ίδιο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και τον Μάη του 2018 και τον Μάη του 2019, καθώς ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετική τροχιά ανάπτυξης, ενώ η πρόβλεψη της Eurostat για το 2017 είναι ανάπτυξη 2,7%. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται, ενώ ο ελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός είναι ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης».

«Η ελληνική οικονομία, όπως είπα και προχθές στην ομιλία μου στη Βουλή, είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει. Και η απόφαση που αναμένουμε του Eurogroup της 24ης Μαίου, ειδικά με την αποτύπωση του οδικού χάρτη και όχι απλά υποσχέσεων, αλλά συγκεκριμένων δράσεων για την ελάφρυνση του χρέους, θα σηματοδοτήσει αυτό ακριβώς. Ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της 6 χρόνια ύφεσης. Αφήνει πίσω της 6 χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης. Αλλά επαναλαμβάνω, όμως, τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Τώρα είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη μεθοδική δουλειά» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Τεχνική προετοιμασία και για το χρέος


Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Αναφερθείς στο θέμα ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή στο υπουργικό συμβούλιο είπε: «έχουμε για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο αποτυπωμένο οδικό χάρτη για την ελάφρυνση, για την απομείωση του δημόσιου χρέους.»

» Έναν οδικό χάρτη που προβλέπει συγκεκριμένα, σαφή βήματα τα οποία θα αποτυπωθούν και σε τεχνικό επίπεδο μέχρι της 24 του Μάη που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Και θα είναι βήματα, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.»

» Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι το ζητούμενο, αλλά και για την κατοχύρωση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας που αποτελεί προτεραιότητα και επιλογή μας.»

» Θέλω, όμως, να πω ότι σήμερα, βεβαίως, δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά δεν δικαιούμαστε να πετάμε στα σύννεφα. Γιατί ξέρουμε καλά ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία, θα είναι και μια πιο απαιτητική φάση. Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και λογής κατεστημένα συμφέροντα. Χρειάζεται τόλμη, αλλά και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε μια τροχιά απογείωσης.»

Εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ.Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός «τώρα δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Τώρα είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη μεθοδική δουλειά.

» Και τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ώρα να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα όχι μόνο στις αγορές, να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας στο οποίο μπήκε η χώρα από το 2010.

» Και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι από την καθημερινή έγνοια μιας εντατικής διαπραγμάτευσης. Και εκεί έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε:
  • Για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

  • Για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

  • Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία.
» Για να επιτύχουμε μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την ασυδοσία της ολιγαρχίας αλλά θα είναι μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

» Διότι για μας η ανάπτυξη πάνω από όλα πρέπει να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία και όχι κάποιους λίγους, που την αξιοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης, όπου δεν δημιουργήθηκε καμία κοινωνική υποδομή, ικανή να προστατεύσει τους πολίτες τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης.

» Και βεβαίως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η δική μας διακυβέρνηση θα είναι πολλαπλώς πιο χρήσιμη στα χρόνια της ανάπτυξης. Διότι, βεβαίως, είναι δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να μοιράζεις τα βάρη δίκαια, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο δείγμα δικαιοσύνης να μοιράζεις τον παραγόμενο πλούτο δίκαια, τα οφέλη δίκαια.

» Συνεπώς, ο βασικός στόχος από εδώ και πέρα είναι αυτός ο παραγόμενος πλούτος, να υπάρξει πλούτος, να υπάρξει ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξουν δουλειές.

» Και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε κινητοποιώντας τις παραγωγικές και ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

» Ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός. Να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις. Επενδύσεις σημαίνει δουλειές. Να ολοκληρώσουμε τάχιστα τα μεγάλα έργα. Να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

» Να καταπολεμήσουμε την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και βεβαίως να μείνουμε σταθεροί στο στόχο μας στην μεγάλη αυτή μάχη που ξεκινήσαμε ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφορά. Στο μεγάλο απόστημα του τόπου».

«Στις νέες συνθήκες της πολιτικής σταθερότητας και της αισιοδοξίας που εμπνέουν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να τα καταφέρουμε. Κυρίως, είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού με μεγαλύτερη αισιοδοξία, οι πολίτες, όλοι μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Το δικαιούται ο λαός μας μετά από 6 χρόνια που υπέφερε πολύ. Το δικαιούται ο τόπος.» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εύσημα στη διαπραγματευτική ομάδα


Επίσης, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διαλέγει γραβάτες ο Τσίπρας;


Από τα παραλειπόμενα της σημερινής συνεδρίασης είναι η «αποκάλυψη» του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στους δημοσιογράφους, ο οποίος είπε ότι σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και του δώρισε δύο γραβάτες, για να τις φορέσει στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου