Αλέξης Τσίπρας: Ο αγωγός TAP καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο (vid)

TAP, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη...


Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν τη οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

«Η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει και την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων. Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του TAP εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γι αυτή την ευτυχή σύμπτωση, τα εγκαίνια του TAP να συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, έχουμε σήμερα διπλό λόγο να είμαστε χαρούμενοι αλλά και αισιόδοξοι για ένα καλύτεροι αύριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Για τον αγωγό, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoύν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία, ενώ τόνισε ότι αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία, επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια να γίνει μπορεί γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.

Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «ο αγωγός,σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη».

«Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως "γέφυρα" για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης», είπε και επεσήμανε:

«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.

«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους για τις περιοχές που διέρχεται ο αγωγός, ενώ θα ενισχυθεί πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων.

Σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Τέλος, θα υπάρξει εκτακτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ για τις τοπικές οικονομίες από 11 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά.
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου