ΣΟΚ στην Τουρκία, 36 νεκροί 147 τραυματίες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης - Τον ΙSIS 'δείχνει' ο Γιλντιρίμ

ΚΟΣΜΟΣ, Τουρκία, Τρομοκρατία,ISIS,

Συγκλονισμένη είναι η Τουρκία από την τριπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο της χώρας και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη...



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε πως οι νεκροί από την επίθεση ανέρχονται σε 36, όπως νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον 147 είναι οι τραυματίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν τη σύλληψη υπόπτου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι πρόκειται για έργο του ISIS. «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει άμεσα περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών.

Κάλεσμα Ερντογάν προς τη Δύση για την πάταξη της τρομοκρατίας


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για επίθεση με σκοπό την υπονόμευση της χώρας με το αίμα αθώων.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δήλωσε ο Ερντογάν και ανέφερε: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Πληροφορίες για σύλληψη υπόπτου


Video που έκανε το γύρο του διαδικτύου δείχνει την Τούρκο αστυνομικό να πυροβολεί τον έναν από τους δράστες, προτού σημειωθεί η μια από τις εκρήξεις.

Κατά την επίσημη πληροφόρηση, συνολικά τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν εκρηκτικά στις αίθουσες αφίξεων, αναχωρήσεων και σε χώρο στάθμευσης, ενώ ένας εξ αυτών έριξε και πυρά με καλάσνικοφ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι βομβιστές ήταν περισσότεροι από τρεις και ο ένας από αυτούς έχει συλληφθεί ζωντανός.

Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ένας εξ αυτών σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου