ΕΕ: Καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από το βρετανικό αίτημα ενεργοποίσης του άρθρου 50

Ε.Ε., Βρετανία, Brexit,

Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε....


Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στο Ηνωμένο Βασίλειο, o Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό».

Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της, με την οποία συμφωνούν τόσο ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ότι πριν από το βρετανικό αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις αλλά ούτε προκαταρκτικές συζητήσεις.

Παράλληλα όμως η Άνγκελα Μέρκελ συνέστησε προς όλους ψυχραιμία. Αυτό αφορά και τις διαπραγματεύσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ότι πρεσβεύουν κοινές αξίες.

Τέλος, όπως τόνισε η καγκελάριος «η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας». Το ζητούμενο τώρα είναι «να κοιτάξουμε μπροστά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα» κατέληξε.

Μέρκελ: Όχι σε επιλεκτική συνεργασία με τη Βρετανία

 

Δεν πρόκειται να υπάρξει για τη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της από την ΕΕ μια επιλεκτική συνεργασία, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην σημερινή ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις εξόδου συνέστησε «στους Βρετανούς φίλους να μην έχουν αυταπάτες». Εάν θέλουν να έχουν και μετά την έξοδο πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, θα πρέπει όπως και η Νορβηγία, να αποδεχτούν την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, δήλωσε.

Σε μια επί της ουσίας σκληρή ομιλία στη γερμανική βουλή, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα γίνει αισθητό πως «άλλο είναι να είσαι κράτος μέλος της ΕΕ και άλλο να είσαι εκτός ως τρίτη χώρα».

Ολάντ: Εάν η Βρετανία δεν θέλει ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.

Μετά την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης - αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.

"Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά", είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.

Aλ. Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit


«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

Ντ. Κάμερον: Βρετανία και ΕΕ πρέπει να αναζητήσουν τη στενότερη δυνατή σχέση


Η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αναζητήσουν για το μέλλον τη στενότερη δυνατή σχέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, η Μ. Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και επισήμανε ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Η Μ. Βρετανία δεν θα στρέψει την πλάτη της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντ. Κάμερον και υπογράμμισε ότι η χώρα συνεχίζει να είναι εταίρος, φίλος και σύμμαχος των κρατών μελών της ΕΕ και μοιράζεται μαζί τους την ίδια ιστορία και τις ίδιες αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου