Ticker

6/recent/ticker-posts

«Η Οδύσσεια του ασφαλιστικού» το νέο βιβλίο των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση

Οι συγγραφείς Σάββας Ρομπόλης και Βασίλης Μπέτσης προτείνουν στο βιβλίο τους, «Η Οδύσσεια του ασφαλιστικού», τη λειτουργία τριών ταμείων αντί του ενός ταμείου- μαμούθ που ψήφισε η Βουλή, τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών χωρίς περαιτέρω μείωση συντάξεων, την ενδυνάμωση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και την εκπόνηση πολιτικής γεννήσεων....Για νέα έκρηξη ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποιούν ο «γκουρού» του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο αναλογιστής υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, στο νέο βιβλίο που συνυπογράφουν με τίτλο: «Η Οδύσσεια του Ασφαλιστικού».

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, οι συγγραφείς αναλύουν τη βραδυφλεγή δίδυμη βόμβα του δημογραφικού και της ανεργίας, που, σε συνδυασμό με την εσωτερική υποτίμηση, θα οδηγήσουν σε νέα έκρηξη ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό, παρά την αύξηση των εισφορών. Διότι, το 2060 υπολογίζεται ότι ένας στους δύο Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών και, αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης, ο πληθυσμός της χώρας από 10,8 εκατομμύρια δεν θα υπερβαίνει τα 8,6 εκατομμύρια!

Στη μελέτη αυτή εξετάζεται η συσσωρευμένη παθογένεια του συστήματος από το 1836, οπότε ιδρύθηκαν τα πρώτα ταμεία για την περίθαλψη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, με ανάδειξη των πελατειακών πρακτικών όλων των κυβερνήσεων και με έμφαση στις επιτακτικές παρεμβάσεις των δανειστών από το 2010 έως σήμερα, αφού οι λύσεις που επιχειρήθηκαν μετά το 1974 υπήρξαν αλυσιτελείς.

Η ανάλυση όλης της ιστορίας του Ασφαλιστικού τεκμηριώνει τη άποψη ότι η επιβολή υφεσιακών μέτρων μπορεί να λύνει μεσοπρόθεσμα το ζήτημα, αλλά το υπονομεύει μακροπρόθεσμα, ειδικά με την εξαναγκαστική πολιτική της φτωχοποίησης των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο σοκ, ότι σήμερα 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι από ένα έως δεκαπέντε μήνες, ένας στους πέντε δουλεύει ανασφάλιστος και επτά στους δέκα εργάζονται με ατομική σύμβαση αντί με συλλογική – γεγονός που συνδέει άμεσα το εργασιακό με το Ασφαλιστικό.

Οι συγγραφείς προτείνουν τη λειτουργία τριών ταμείων αντί του ενός ταμείου- μαμούθ που ψήφισε η Βουλή , τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών χωρίς περαιτέρω μείωση συντάξεων, την ενδυνάμωση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και την εκπόνηση πολιτικής γεννήσεων.

Η έκδοση επικεντρώνεται στην ανάλυση και κατανόηση των συνθηκών εξέλιξης καθώς και των ασκούμενων πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Στόχος, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς σε σχετικό σημείωμα είναι να αναδειχθεί ο βαθμός σύζευξης του «οικονομικού» με το «κοινωνικό» στοιχείο της παραγωγικής λειτουργίας, σε συνδυασμό και με το επίπεδο της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης που αναπτύχθηκε στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Στις επιδιώξεις του βιβλίου εντάσσονται τόσο η ανάλυση της σημερινής δυσμενούς και αδιέξοδης κατάστασης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ιδίως από την εφαρμογή (2010-2016) των μνημονιακών πολιτικών, όσο και η διατύπωση, με αναλογιστική τεκμηρίωση, εναλλακτικών πολιτικών για τη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του ΣΚΑ, ώστε η κοινωνική ασφάλιση να εισέλθει στη δεκαετία του 2020 ισχυρή και ικανή να απορροφήσει, μεταξύ άλλων, τις συνέπειες των δυσμενών (baby boom) δημογραφικών εξελίξεων. 

Ο Σάββας Ρομπόλης, γεννήθηκε και ζει στην Καισαριανή. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αγοριών. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I).

Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (These d’Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX).

Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και κατά την περίοδο 1990-2013 ήταν Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). 

Ο Βασίλης Μπέτσης, γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα Χρηματοοικονομικά και Αναλογιστικά Μαθηματικά (M.Sc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως Σύμβουλος Αναλογιστής και είναι Partner στην Prudential Actuarial Solutions.

Post a comment

0 Comments