Η μόνη “ιδιοκτησία” που μας αναγνωρίζει η Ε.Ε.: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΜΝΗΜΟΝΙΑ, Ε.Ε., ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, Κυρ. Μητσοτάκης, Ζ. Κ. Γιούνκερ,

Στρατιωτική πειθαρχία στην εφαρμογή του Μνημονίου ζήτησε από Τσίπρα και Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ…

 


Μπορεί η τρόικα να μας πήρε, μπιρ- παρά, με το τρίτο μνημόνιο, συντάξεις, εισοδήματα, τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, Ελληνικό, και άλλα πολλά, ων ουκ έστι αριθμός. Ωστόσο ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε μια ιερή, αναπαλλοτρίωτη ιδιοκτησία της Ελλάδας: την πλήρη, διαχρονική ιδοκτησία του... μνημονίου!

Δεν είναι αστείο. Έτσι ακριβώς το είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα “περισσότερη πολιτική στήριξη, πλήρη εφαρμογή και πλήρη ιδιοκτησία” του τρίτου μνημονίου. Το τι σημαίνει ο νεολογισμός περί “πλήρους ιδιοκτησίας” είναι προφανές: Να σταματήσουν κυβερνητικά στελέχη να πιπιλίζουν την καραμέλα του “τι να κάνουμε, δεν το θέλαμε, μας εκβίασαν” και να βγουν ανοιχτά, με περίσσιο “θάρρος” και να πουν στον κόσμο: Είναι δικό μας το μνημόνιο, εμείς το θέλουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας το πάρει!

Αυτή την εξευτελιστική συμπεριφορά του επικυρίαρχου προς τον υπόδουλο επεφύλαξε ο Γιούνκερ όχι μόνο απέναντι στον Τσίπρα, αλλά και απέναντι στον Μητσοτάκη. Του υπενθύμισε ότι “αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι η τελευταία”, επομένως πρέπει να δεσμευτούν όλοι όσοι φιλοδοξούν να τη διαδεχθούν ότι θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ένας άλλος εκπρόσωπος της τρόικα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επέμεινε και αυτός στην ανάγκη “να αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος”. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ευπείθειά τους στην φωνή των Κυρίων τους, αξίωσε στρατιωτική πειθαρχία από τους λιγότερο ευπροσάρμοστους υπουργούς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Δηλώσεις που αποτυπώνουν την απόλυτη αποθράσυνση των επικυρίαρχων απέναντι σε μια ολοκληρωτικά παραδομένη κυβέρνηση, που δεν αισθάνεται καν την ανάγκη για την παραμικρή, ρητορική απάντηση στις προσβολές που δέχεται καθημερινά.

Άλλωστε, οι πράξεις της μιλούν πολύ καλύτερα από τα λόγια της...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου