Αλλαγές τώρα στα Εργασιακά και πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ

Ε.Ε., ΔΝΤ, Εργασιακά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ,

Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει τώρα με τα Εργασιακά ώστε να κάνει το περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,...

 


Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει τώρα με τα Εργασιακά ώστε να κάνει το περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας σαφές πως οι επερχόμενες αλλαγές δεν θα είναι φιλικές προς τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «θα ήταν καλό να υπενθυμιστεί ότι δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάρα πολύ». Επανέλαβε ότι απαιτείται «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής» και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσουν αυτά που πρέπει να συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες. Η δέσμευση δεν είναι όμως η ίδια σε όλο το εύρος της κυβέρνησης, πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί».

Εξέφρασε την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δούλεψε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους της τους τελευταίους δύο μήνες» με αποτέλεσμα «μία εντυπωσιακή λίστα» μέτρων.

Για το ελληνικό χρέος ανέφερε πως «είναι μία προσέγγιση βήμα προς βήμα» και «αν χρειαστεί» ελάφρυνση, αυτή θα «είναι απλωμένη χρονικά όχι επειδή η Ευρώπη δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να αναπνεύσει. Το αντίθετο, δείχνει πως η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να βοηθά τη χώρα για χρόνια». 

ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους


Το ΔΝΤ δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους και εκτιμά πως είναι υψηλός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Τη θέση του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος «είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» και πως «χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση» ανέπτυξε στο συνέδριο του «Economist» η Ντέλια Βελκουλέσκου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό μνημόνιο.

Ανέφερε πως «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής -πριν το 2018- εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στην περίπτωση που δεν είναι, τότε «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα έκανε λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους» που «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και ζήτησε επί της ουσίας να μειωθεί ο στόχος του 3,5%, λέγοντας ότι «χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ρυθμό ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου