ΟΗΕ: Συντελείται «γενοκτονία» των Γιαζιντιτών σε Ιράκ και Συρία

Γιαζίντι, ΙΡΑΚ, ΣΥΡΙΑ, ΟΗΕ, ISIS, ΚΟΣΜΟΣ,
Για γενοκτονία των Γιαζιντιτών στην Συρία και το Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάνουν πλέον λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το euronews...

O Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για την Συρία
Ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι επιδιώκεται ο αφανισμός των περίπου 400.000 Γιαζιντιτών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, κατατέθηκε αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Πάουλο Πινέιρο, προέδρου από την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία: «Η κακοποίηση από την οργάνωση ISIS ανδρών, γυναικών και παιδιών της κοινότητας των Γιεζίντι συνιστά γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η γενοκτονία εξακολουθεί να συντελείται, βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την ημέρα της επίθεσης στο Σιντζάρ μέχρι και σήμερα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει έντονα προσπαθήσει να εξοντώσει τους Γιαζιντίτες μέσω δολοφονιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δουλείας, βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείριση και βίαιης μεταφοράς, προκαλώντας τους σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες».

Η έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, κάνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για να διασώσουν τουλάχιστον 3.200 γυναίκες και παιδιά που ακόμα κρατούνται απο την οργάνωσή «Ισλαμικό Κράτος».
 

Ποιοι είναι οι Γιαζίντι


Οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι, είναι κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες. Οι Κούρδοι Γεζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού. Ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ.

 Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζιντιτών στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γιαζλιντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου