Brexit με διαφορά 10 μονάδων 'δείχνει' νέα δημοσκόπηση

ΒΡΕΧΙΤ, ΒΡΕΜΑΙΝ, ΕΕ, Βρετανία, Γερμανια,

Δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία και η επιλογή της εξόδου από την ΕΕ δείχνει να έχει πάρει για τα καλά κεφάλι. "Σας παρακαλούμε, μην φύγετε", η έκκληση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel...


 
Με διαφορά δέκα μονάδων προηγείται το στρατόπεδο του Brexit, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την εφημερίδα The Independent.
AdTech Ad
Αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση η στερλίνα έχασε πάνω από μισό σεντ σε σχέση με το δολάριο.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB ήταν διαδικτυακή, σε δείγμα 2.000 προσώπων και διενεργήθηκε το διήμερο 8-9 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουν "δεν ξέρω".

Στο άρθρο που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εφημερίδα γράφει ότι το στρατόπεδο του Brexit έχει διευρύνει το προβάδισμά του κατά τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Απρίλιο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η αποχώρηση αφότου το ORB ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε, το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής ήταν κατά 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Brexit.

Spiegel και Σόιμπλε κατά του Brexit – Εκκληση «παραμονής» και από 13 Νομπελίστες



«Please don’t go», προτρέπει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τους Βρετανούς, καλώντας τους να επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, μέσα από μία ειδική έκδοση – αφιέρωμα στη Γηραιά Αλβιόνα.

«Εσωκλείεται» πάντως και σκληρή προειδοποίηση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο το «εντός είναι εντός και το εκτός είναι εκτός», συνεπώς η χώρα δεν πρόκειται να επωφεληθεί από κανένα από τα προνόμια της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς σε περίπτωση εξόδου της. «Η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι μία βαριά απώλεια για την Ευρώπη», προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με εξώφυλλο τη σημαία της Βρετανίας (τα Union Jack), το Der Spiegel, αποδύεται σε μία προσπάθεια να εξηγήσει «γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς», μέσα από 23 σελίδες με δίγλωσσο κείμενο, σε αγγλικά-γερμανικά.

«Εάν η Βρετανία είναι εύστροφη, θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, διότι θα αναγνωρίσει πως εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Δύσης», υπογραμμίζουν οι αρχισυντάκτες του Der Spiegel.  Κλάους Μπρινκμπόιμερ και Φλόριαν Χαρμς, επισημαίνοντας τη σημασία της «ιστορικής στιγμής» του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο μεταξύ, δεκατρείς Βρετανοί Νομπελίστες προειδοποίησαν από κοινού ότι «μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική έρευνα στη χώρα».

Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα The Daily Telegraph οι επιστήμονες εκτιμούν ότι «η προοπτική της απώλειας της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σημαντικό κίνδυνο για την επιστημονική έρευνα» στη Βρετανία.

«Η επιστήμη τρέφει την ευημερία μας, το σύστημα υγείας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και την οικονομική ανάπτυξή μας» τονίζουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι ο φυσικός Πίτερ Χιγκς (βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2013) και ο βιοχημικός Πολ Νερς (βραβείο Νόμπελ το 2001).

«Μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης γιορτάζει τα βασιλικά γενέθλια με εθνικιστική νοσταλγία για την βρετανική αυτοκρατορία, απαρνούμενη την πολιτική λιτότητας της ΕΕ», αναφέρει στο μεταξύ άρθρο της εφημερίδας Guardian, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής για την βασίλισσα Ελισάβετ.
με πληροφορίες από Reuters και Der Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου