Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Προκόπης Παυλόπουλος: "Η Ελλάδα αγωνίζεται για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές αρχές της"

"Η Ελλάδα αγωνίζεται και θ’ αγωνίζεται για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές ρίζες της και αρχές της" είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ομάδα Αμερικανών φοιτητών του πανεπιστημίου NORTH EASTERΝ της Βοστώνης στο πλαίσιο του μαθήματος "Διάλογος των πολιτισμών: Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα".


"Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, και πάλι, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Συγχαίρω δημοσίως το Πανεπιστήμιό σας, το εμβληματικό Πανεπιστήμιο North Eastern της Βοστώνης που είναι ένα από τα αρχαιότερα των ΗΠΑ αφού ιδρύθηκε το 1898, διότι έχει συμπεριλάβει στη διδασκαλία για τους δευτεροετείς φοιτητές το πρόγραμμα «Διάλογος των Πολιτισμών». Και σας ευχαριστώ διότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, βρίσκεσθε ξανά στην Ελλάδα για να γνωρίσετε την «Ελλάδα του χθες και του σήμερα». Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον μεγάλο φιλέλληνα, μ’ όλη της σημασία της λέξης, Καθηγητή κ. Κατούλα καθώς και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων κ. Σόρογκα, αφού χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή σας στην Ελλάδα και, επομένως, η ελληνοκεντρική εφαρμογή του Προγράμματος «Διάλογος των Πολιτισμών».", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

"Για να μείνω στο σκοπό της επίσκεψής σας, ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα υπάρχει μια σταθερή διήκουσα γραμμή συνέχειας. Κι αυτό οφείλεται στο ότι εμείς, οι Έλληνες, γνωρίζουμε καλά ότι είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, πλην όμως δεν μπορούμε να ζούμε μόνο μ’ αυτό αν δεν αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές της αρχαίας κληρονομιάς μας. Κι εξηγούμαι:

Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα υπήρξε η κοιτίδα και το λίκνο του Ευρωπαϊκού και του Δυτικού Πολιτισμού. Και τούτο διότι κληροδότησε στον Πολιτισμό αυτόν πρωτίστως την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη. Οι αρχές αυτές είναι πυλώνες του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού.

Σήμερα οι πυλώνες αυτοί δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως, ιδίως δε λόγω της αλόγιστης και χωρίς κανόνες οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της συνακόλουθης επικυριαρχίας των «αγορών», καθώς και λόγω της τρομοκρατίας, πρωτίστως της τζιχαντιστικής, που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σ’ αυτόν τον αγώνα στήριξης της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας η Ελλάδα είναι παρούσα και με κάθε τρόπο δείχνει πως πρέπει να υπερασπισθούμε τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες. Τούτο μπορεί καθένας να το αντιληφθεί ευχερώς αν αναλογισθεί επιπλέον ότι ο Ελληνικός Λαός, με τεράστιες θυσίες, ακολουθεί αταλάντευτα την πορεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Ενώ άλλοι λαοί, χωρίς να έχουν υποστεί ούτε κατ’ ελάχιστο τέτοιες θυσίες, εγκαταλείπουν την Ευρώπη" συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

"Καταλήγω: Πού οφείλεται, άραγε, αυτή η σημερινή ανησυχητική εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η απάντηση είναι απλή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ελκυστική, ακριβώς διότι φαίνεται να εγκαταλείπει κάποιες από τις ρίζες και τις αρχές πουν την θεμελίωσαν μετά τον εφιάλτη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κι εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα. Η Ελλάδα αγωνίζεται και θ’ αγωνίζεται για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές ρίζες της και αρχές της. Και μ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα υπερασπίζεται, στο μέτρο που της αναλογεί κατά την ιστορία της και την προοπτική της, τον Ευρωπαϊκό και τον εν γένει Δυτικό Πολιτισμό.

Και πάλι καλώς ορίσατε και καλή διαμονή στην Ελλάδα".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *