Die Welt: «Η αδελφότητα των αυταρχικών»

ΡΩΣΙΑ, Τουρκία,

Η σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στον γερμανόφωνο τύπο, ενώ δεν λείπουν τα δημοσιεύματα για την προσφυγική κρίση και τις συνέπειές της...


«Απομάκρυνση από τη Δύση» βλέπει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην επίσκεψη φιλίας του Ερντογάν, την οποία σχολιάζει ως εξής στο θέμα της ημέρας: «Η επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, η πρώτη μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο συμβολισμό. Ο Ερντογάν δεν επισκέπτεται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή την έδρα της συμμαχίας, στην οποία αν μη τι άλλο η Τουρκία συμμετέχει από το 1952. Πηγαίνει σε μία υπερδύναμη, με την οποία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας». 
Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στην προσωπική σχέση των δύο ηγετών. «Η τουρκική γονυκλισία του Ιουλίου και η σημερινή επίθεση φιλίας στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ποιος έχει σήμερα το πάνω χέρι: ο Πούτιν. Για μία ακόμη φορά ο ηγέτης του Κρεμλίνου την έχει σκαπουλάρει: μετά από την Αίγυπτο και τα όποια υπολείμματα της Συρίας έρχεται τώρα και η Τουρκία να αναζητήσει την προσέγγιση με τη Μόσχα. Ακόμη και το Ισραήλ, αλλά και η Τεχεράνη βλέπουν το Κρεμλίνο ως έναν εν δυνάμει εταίρο. Η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου