Turkish stream ή, South Stream, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προτεραιότητες, είναι εφικτός ο συμβιβασμός

Ρωσία, Τουρκία, ενέργεια,

Η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας μετά και από την σημερινή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη φαίνεται να αλλάζουν και τους ενεργειακούς προσανατολισμούς της Ρωσίας για τους αγωγούς τροφοδοσίας της Ε.Ε., το άρθρο που ακολουθεί από το ria.ru πραγματεύεται τους νέους σχεδιασμούς και επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή…


Η Τουρκία και η Βουλγαρία μπορούν να εξυπηρετηθούν με μια διακλάδωση «αγωγού» η καθεμία...
Προς το παρόν δεν υπάρχουν προτεραιότητες ως προς την κατεύθυνση που θα επιλεγεί για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Ρωσία και θα διασχίζει υποθαλασσίως την Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται και η εκδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης, που θα διασφαλίσει στην Τουρκία και τη Βουλγαρία από μία διακλάδωση του «αγωγού», δήλωσε στο Ria Novosti ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Αλεξέι Γκριβάτς.

Νωρίτερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπρίσοφ είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία και η Ρωσία, κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση ομάδων εργασίας οι οποίες θα επανεξετάσουν την κατασκευή ρωσικών έργων στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream

Η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 εξαιτίας της μη εποικοδομητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την κατασκευή του South Stream, ο οποίος έπρεπε να περάσει μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας, και προσανατολίζεται στην κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Τουρκία (Turkish Stream). ¨Όμως και το έργο αυτό παρέμεινε ανενεργό εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Μόσχας Άγκυρας, που επήλθε μετά την κατάρριψη από τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Συρίας ενός ρωσικού μαχητικού Su-24.

Η κατάσταση άρχισε να αντιστρέφεται μετά την επιστολή που απέστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω της οποίας ζητούσε συγνώμη. Στα τέλη Ιουλίου ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μενβέντιεφ, ανακοίνωσε ότι τα υπουργεία Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας, θα συστήσουν ομάδας εργασίας, σκοπός της οποίας είναι να επανεξετάσει την υλοποίηση του ‘Turksih Stream".

«Πρόκειται για μια ευνοϊκή κατάσταση που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την υλοποίηση του έργου της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου που θα ξεκινούν από την Ρωσία και θα διέρχονται υποθαλασσίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δύο εν δυνάμει κατευθύνσεις των αγωγών που θα καταλήγουν σε χερσαίο έδαφος στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, έχουν μελετηθεί επαρκώς. Μπορούν μάλιστα να κατασκευασθούν σε σύντομο διάστημα» δήλωσε ο κ. Γκριβάτς.

«Και η Άγκυρα και η Σόφια, επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Η Άγκυρα, θέλει να αποκαταστήσει γενικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να διασφαλίσει τις προμήθειες της σε φυσικό αέριο, οι οποίες αυτή τη στιγμή υφίστανται τα ρίσκα της μεταφοράς του μέσω τρίτων χωρών. Η Σόφια προτίθεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να διατηρήσει το διαμετακομιστικό της προνόμιο, το οποίο όμως ενδέχεται να χάσει σε περίπτωση που κατασκευασθεί ο ‘Turkish Stream"», συμπλήρωσε ο κ. Γκριβάτς.

Οι προτεραιότητες δεν έχουν ορισθεί

«Νομίζω ότι προς το παρόν οι προτεραιότητες δεν έχουν ορισθεί τελικά. Η Τουρκία είναι βασικός αγοραστής του φυσικού μας αερίου, το οποίοι αυτή την στιγμή καταλήγει μέσω Βουλγαρίας. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με την Σόφια. Στον τομέα όμως της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τρίτων χωρών που κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα η Βουλγαρία. Στους ευρωπαίους άλλωστε δεν αρέσει και τόσο η ιδέα να προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας», διευκρινίζει ο κ. Γκριβάτς.

Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει την επίτευξη μια συμβιβαστικής λύσης, που θα συνίσταται στο να κατευθυνθεί μια διακλάδωση προς την Τουρκία και μια προς την Βουλγαρία. «Αυτό θα συμβάλλει στο ναν αναπτυχθούν οι υποδομές των αγορών στα Βαλκάνια και θα διασφαλίσει την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Για να γίνει αυτό απαιτείται η στήριξη από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του έργου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας και Ελλάδας στο νότο της Ιταλίας, μέσω του αγωγού South Stream και Poseidon», συμπλήρωσε ο ρώσος εμπειρογνώμον.

Τον Φεβρουάριο του 2016 οι εταιρείες Gazprom, Edison SpA και ΔΕΠΑ.ΑΕ, είχαν υπογράψει «Μνημόνιο κατανόησης σε ότι αφορά την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τρίτων χωρών και της Ελλάδας προς την Ιταλία», με στόχο την κατασκευή της νότιας διέλευσης μέσω της οποίας θα μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Τα μέρη προτίθενται να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό, τα πορίσματα των εργασιών που εκπόνησαν οι Edison και η ΔΕΠΑ για την υλοποίηση του έργου ITGI Poseidon. Στα τέλη Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βουλγαρία και η Τουρκία δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με την κατασκευή του έργου Poseidon.

πηγή: ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου