Euronews: Στο ναδίρ οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας (vid)

Ε.Ε., Τουρκία, Euronews,

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμποδίσει την είσοδό της στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων...



Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως θα διακόψει τη ροή χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το δίκτυο του Γκιουλέν. Την ίδια ώρα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν με την κατηγορία ότι διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Πάντως παρά τις διαφωνίες και τις εντάσεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει όχι σε κλείσιμο της πόρτας της ΕΕ στην Τουρκία.

«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε το να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν». 


Παρόμοιο και το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμποδίσει την είσοδό της στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα πάντως ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν απορρίπτει ως διπλωματικές φαντασίες το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αντιδρά η Άγκυρα, που λέει ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου