«Συμμαχία του Νότου»: Μια ξαναζεσταμένη σούπα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΟΨΕΙΣ, Αλέξανδρος Διαμάντης,

Από το… χρονοντούλαπο του Μεγάρου Μαξίμου και πάλι πίσω στην ελληνική πραγματικότητα επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας την περίφημη «συμμαχία του Νότου». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παίζει αυτό το χαρτί....


του Αλέξανδρου Διαμάντη στο liberal.gr

Από το… χρονοντούλαπο του Μεγάρου Μαξίμου και πάλι πίσω στην ελληνική πραγματικότητα επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας την περίφημη «συμμαχία του Νότου». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παίζει αυτό το χαρτί, αφού και πάλι το καλοκαίρι του 2013 είχε προσπαθήσει να «συγκαλέσει» μια τέτοια άτυπη σύνοδο. Για την ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο προετοιμαζόταν για συνέδριο, όπως δηλαδή και σήμερα!

Στην ρητορική του τότε υπήρχαν (βαρύγδουπες) εκφράσεις όπως «ένα μεγάλο μέτωπο των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας» ή ένα «ισχυρό μέτωπο των λαών του ευρωπαϊκού Νότου», μια «νέα μεσογειακή άνοιξη των λαών και των κινημάτων» κλπ. Τις ίδιες, μάλιστα, αναμένεται να επαναλάβει και τώρα, αποπροσανατολίζοντας την συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού λαού.

Εξάλλου, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία η «συμμαχία του Νότου» αποτελεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια ουτοπία. Ούτε και ο «κεντροαριστερός» πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν έδειξε να βλέπει με θετικό μάτι μια τέτοια πρωτοβουλία, πολύ δε περισσότερο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Πρόκειται με άλλα λόγια για μια πρόταση… εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε ενδεχομένως στο επικείμενο Συνέδριο να ανακρούσει πρύμναν τα επιχειρήματα για την συνεχιζόμενη λιτότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διατείνονται συνεργάτες του Α. Τσίπρα, στόχος της συνάντησης θα είναι η διαμόρφωση ενός μετώπου το οποίο θα διεκδικήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην υπέρβαση της κρίσης με βάση την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ούτε αυτό φυσικά είναι κάτι νέο, αλλά το περίφημο «new deal» που διακήρυττε ο πρωθυπουργός, λίγο αφότου έλαβε τα ηνία της χώρας, κάνοντας tour σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι και τότε η προσπάθεια του έπεσε φυσικά στο κενό, καθώς ο Ευρωπαϊκός Νότος ουσιαστικά δεν… συναίνεσε και τάχθηκε (για διάφορους κυρίως πολιτικούς λόγους) με την Ευρωπαϊκό Βορρά. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε ολομόναχος, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να δημιουργήσει μια τέτοια συμμαχία που προφανώς και ο ίδιος γνωρίζει ότι λύση δεν θα μπορούσε να δώσει και η οποία θα διασπούσε έτι περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι σέρνει την χώρα σε μια ιδιότυπη «απομόνωση», δημιουργώντας «εχθρούς», στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τους εσωκομματικούς σκοπέλους, οι οποίοι αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου