Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να τηρείται στο ακέραιο. ΗΠΑ και ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

ΕΛΛΑΔΑ, Π. Παυλόπουλος, ΠτΔ, Συνθήκης της Λωζάνης, ΚΥΠΡΟΣ,

Νέα παρέμβαση για την απαρέγκλιτη τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με αποδέκτες τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ, μετά την προκλητική αμφισβήτησή της από την Τουρκία, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος...


Μιλώντας αμέσως μετά την τελετή υποδοχής των λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στην Κύπρο που επέβαιναν στο ΝΟRATLAS, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ιστοχώρο presspublica.gr, χαρακτήρισε τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτή την υπόσχεση θα τη φέρουμε σε πέρας ενωμένοι, όλοι, χωρίς την παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί, όπως σημείωσε, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνο ενωμένοι, και θα τα πετύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου