Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση - Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΜΕ, Τηλεοπτικές άδειες, ΕΣΡ, Βύρων Πολύδωρας,

Πολιτική μάχη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη ήττα θα σημάνει ταυτόχρονα και δημοσκοπική «καθίζηση». Η πόλωση του τοπίου θεωρείται δεδομένη με το Μαξίμου να διαμηνύει πως η κυβέρνηση δεν απώλεσε το δικαίωμα της νομοθέτησης, επειδή μέρος ενός νόμου κρίθηκε αντισυνταγματικός....


Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ συνιστά η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που ορίστηκε για τις 5.00 το απόγευμα, ενώ με νέα δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καλεί τη ΝΔ «να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ». Οξύνεται  η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ, αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση να λένε «όχι» στην υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. 

Στη Διάσκεψη «θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν και επέβαλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες και καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη του νομικού κενού μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ.

Όσον αφορά την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα στην ανακοίνωση σημειώνεται «ότι δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής αλλά πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο αναζήτησης συναινέσεων».

«Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, ουδείς αντιλαμβάνεται ποιές προϋποθέσεις ή δικαιολογίες θέτει για ακόμα μια φορά η ΝΔ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέσω της ΕΡΤ. «Θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης»,τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης και επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης στην Διάσκεψη των Προέδρων, αλλιώς -όπως είπε- «θα υπάρξει θεσμικό κενό και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα πάντως, η αντιπολίτευση ζητά την κατάργηση του νόμου Παππά στο σύνολό του και απορρίπτει την υποψηφότητα Πολύδωρα.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πρώτα να περάσουν στο ΕΣΡ όλες οι αρμοδιότητες που ορίζονται από το Σύνταγμα, και εν συνεχεία να στελεχωθεί με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

Συνάντηση Π. Παυλόπουλου -Κ. Μητσοτάκη


Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις 12:00 ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση την οποία ζήτησε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί «για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό», άφησε μιλωντας στην ΕΡΤ ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ κατηγόρησε την ηγετική ομάδα της ΝΔ ότι «θέλει να απαξιώσει τον ίδιο,λέγοντας ότι αυτή η θέση δεν εκφράζει τον περισσότερο κόσμο του κόμματος».

«Αυτοί κάνουν τακτικισμούς για να ρίξουν την κυβέρνηση και να ικανοποιήσουν τις μωροφιλοδοξίες τους»,τόνισε, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι φίλος του Χριστοφοράκου, γι’ αυτό δεν είναι αρεστός στον κ. Μητσοτάκη».

Νωρίτερα η ΝΔ είχε ανακοινώσει πως «μετά την σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ.Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του».

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίττας στα ΜΜΕ».

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την άμεση ανάγκη μιας άλλη συναινετικής λύσης, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή σύνθεση για το ΕΣΡ, προτείνει η Ένωση Κεντρώων.

To Ποτάμι ανέφερε πως δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών, σημειώνοντας πως δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας η διοίκηση της ΕΡΤ στην κριτική που δέχθηκε από τη ΝΔ για την συνέντευξη Πολύδωρα,αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τους καλεσμένους στις εκπομπές μας και τις ερωτήσεις που τους θέτουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου