ΙΤΑΛΙΑ: Προϋπολογισμός κατά της λιτότητας από τον Ματέο Ρέντσι

ΙΤΑΛΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ματέο Ρέντσι,

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της Ρώμης και να περάσουν και από «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


 


Στα κύρια σημεία του κάνει λόγο για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου που έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία "Equitalia" πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από έναν νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους, όμως, τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Στα κύρια σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβάνονται φορολογικές εκπτώσεις για τους επιχειρηματίες που θα αποφασίζουν να ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, επιβεβαιώνεται η χορήγηση δέκατης τέταρτης σύνταξης στους πολίτες με μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ τον μήνα, όπως και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους με τριάντα πέντε χρόνια ένσημα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον εξήντα τριών ετών. Θα πρέπει, όμως, να ζητήσουν δάνειο (για να καλύψουν την διαφορά που προκύπτει από την πρόωρη συνταξιοδότηση), το οποίο και θα επιστρέψουν μέσα σε ανώτατο διάστημα είκοσι ετών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε ότι στο εξής θα δίδονται πεντακόσια ευρώ, ως επιπλέον στήριξη, στον κάθε δήμο που θα κάνει δεκτό έναν μετανάστη ή αιτούντα άσυλο, ώστε να φιλοξενηθεί σε ειδικές δομές που βρίσκονται στην περιοχή του.

Βάσει του νέου ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε η πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα υγείας επτά χιλιάδων γιατρών και νοσοκόμων. Για την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη των οικογενειών σε κατάσταση ένδειας, δε, το επόμενο έτος θα διατεθεί 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ό,τι φέτος, ενώ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, εγκρίθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει, φυσικά, να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο της Ρώμης και να περάσουν και από «προσεκτική ανάγνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα πράγματα δεν είναι ακόμη ιδανικά, αλλά μετά από τριάντα μήνες διακυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Είμαστε ευχαριστημένοι και αναμένουμε νέες θετικές επιπτώσεις», ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.

Σε μια πρώτη τους αντίδραση, όμως, τα ιταλικά συνδικάτα κρίνουν σαφώς ανεπαρκή τα χρηματικά ποσά που έχουν διατεθεί για την ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να αυξήσει άμεσα τα σχετικά κονδύλια.
cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου